Θρησκευτικές μελωδίες και φέτος στην Πάτμο

Θρησκευτικές μελωδίες και φέτος στην Πάτμο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Μια διαφορετική διοργάνωση επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά σε ένα νησί με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα: το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ώς τις 7 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.

Ελληνικά και ξένα σχήματα από τον χώρο της θρησκευτικής, κλασικής και έντεχνης μουσικής αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στα μυστικά ενός ελάχιστα γνωστού είδους, που περιλαμβάνει αμέτρητες εκφάνσεις – από τους βυζαντινούς ύμνους μέχρι το γκόσπελ.

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της αμερικανικής χορωδίας Capella Romana, ενώ το επόμενο βράδυ η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύουν ελληνικά και ξένα κομμάτια με αναφορές στη Φύση, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στις 4 Σεπτεμβρίου, το σύνολο παλιάς μουσικής «Sinfonia» αναβιώνει μεσαιωνικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από τις συλλογές Cantigas de Santa Maria και Llibre Vermel, καθώς και χορούς του 13ου και 14ου αιώνα.

Το νέο έργο «Αγιος Μηνάς: Αντιμέτωπος με τη Θάλασσα», που έγραψε ο Μπάμπης Μπλαζουδάκης κατά παραγγελία του Φεστιβάλ, αλλά και συνθέσεις των Scarlatti, Pergolezi κ.ά. παρουσιάζει στις 6 Σεπτεμβρίου η Συναυλία της Ορχήστρας του Φεστιβάλ Πάτμου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης, Αλκη Μπαλτά, και με σολίστ τη σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και τη μετζο-σοπράνο Αννα Παγκάλου. Τέλος, στις 7 του μηνός το Voyage Jazz Quartet αυτοσχεδιάζει στους ρυθμούς των μπλουζ και των γκόσπελ και διασκευάζει κομμάτια θρησκευτικού χαρακτήρα με την υπογραφή μεγάλων τζαζ συνθετών, όπως ο George Gershwin, ο Duke Ellington και ο John Coltrane, με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Πηνελόπης Τζανετάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή