ΤΥΠΑΝΑ, αποκάλυψη στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΤΥΠΑΝΑ, αποκάλυψη στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΟΡΟΥ. Αν και γνωρίζω, αναγνωρίζω και εκτιμώ αφάνταστα τον Δημήτρη Δεσύλλα, δεν μου έτυχε να παρακολουθήσω την ομάδα του ΤΥΠΑΝΑ (αρχ. τύμπανα). Η «γνωριμία» μου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού (17/7), υπήρξε μια αποκάλυψη. Τα τετραμερές δρώμενο «Projections» ήταν δική του ιδέα, και στα τέσσερα μουσικά έργα προσέθεσε την ακριβοθώρητη χορευτική ομάδα sinequanon για το έργο «Okho» (για τρία αφρικανικά τζέμπε και μεγάλη μεμβράνη) του Ιάνη Ξενάκη και τους BTWINS για το «Hexalogue» του Βαγγέλη Κατσούλη. Με την απολαυστική εισαγωγή «LivingRoomMusic» του Αμερικανού Τζον Κέιτζ (για χρηστικά αντικείμενα και… απαγγελία στίχων της Γερτρούδης Στάιν από τους ίδιους τους τέσσερις παίκτες κρουστών) και το αποκαλυπτικό «HierophonieV» του Ιάπωνα Γιοσιχίσα Ταΐρα (με τις ala Kodo άγριες, άναρθρες κραυγές από τους έξι υπέροχους μουσικούς) εξασφαλίστηκε η υψηλής ποιότητας απόδοση των πολυποίκιλων αναπαραγομένων ήχων. Τι μουσική!

Για έναν λάτρη των κρουστών, όπως ο υπογράφων, η performance δεν υπήρξε απλώς αποκαλυπτική, υπήρξε μοναδική από -και για- χρόνια πολλά. Το όλο ακρόαμα/θέαμα συμπληρωνόταν με μια σειρά θαυμάσιων «αφηρημένων» ασπρόμαυρων βίντεο των Α. Γυφτόπουλου, Ν. Μαγγανιώττη και Δεσύλλα για το α΄ μέρος και του Κατσούλη για το δικό του έργο. Πίσω και ανάμεσα από μια συναρπαστική σε ποικιλία και πολυμορφία τεράστια ομάδα κρουστών οργάνων (αυτή την «κουζίνα» όπως τη χαρακτήριζε ο Στραβίνσκι), οι επτά παίκτες… χόρευαν κυριολεκτικά. Μπροστά εμφανίστηκε η 7μελής εξαίρετη sinequanon με συλλογική χορογραφία. Νέο ύφος και ανανεωμένος αέρας διαπερνά τα μέλη της. Στην απόδοση του εκτενούς «Okho» ανακαλύψαμε μια πολύ πιο φιλοσοφημένη και κατασταλαγμένη προοπτική κίνησης, που θα την αποκαλούσα, αυθαίρετα ίσως, μινιμαλιστική προέκταση ενός νεοκλασικού μεταμοντερνισμού.

Εκπληξη στον «Εξάλογο» του Κατσούλη οι BTWINS, δύο δίδυμα, βέβαια, πανέμορφα κοντά παλικαράκια από την Αλβανία, οι Andi και Ardi Kocaj. Χορεύουν χιπ-χοπ και μπρέικ σαν σύγχρονοι θεοί και κερδίζουν διεθνή βραβεία με στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αν κρίνω και από μια απροσδόκητη προσφορά στην… προκυμαία της Καλαμάτας, το έχουν στο τσεπάκι τους. Τι βραδιά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή