Ψηφιακή πειρατεία σε έξαρση στη Βρετανία

Ψηφιακή πειρατεία σε έξαρση στη Βρετανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει το παράνομο κατέβασμα κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και τηλεοπτικών σειρών στη Βρετανία, σύμφωνα με την ειδησεογραφική σελίδα του ΒΒC, που παρουσιάζει έρευνα της Εnvisional.

Μέσα σε μια πενταετία, από το 2006 έως το 2010, αυξήθηκε κατά 30% το κατέβασμα ταινιών, ενώ όλο και περισσότεροι Βρετανοί συστηματικά κατεβάζουν τηλεοπτικά σόου και σειρές.

Μόνο πέρυσι οι πέντε πιο εμπορικά επιτυχημένες ταινίες των ΗΠΑ κατέβηκαν 1,4 εκατ. φορές στη Βρετανία, ενώ παροξυσμικές διαστάσεις παίρνει το κατέβασμα (downloading) σειρών, όπως τα «House» (προβάλλεται από το Star) και «Glee» (σε ψηφιακές πλατφόρμες).

Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή έχει κόστος 170 εκατ. λίρες (188 εκατ. ευρώ) κάθε χρόνο και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο δρ Ντέιβιντ Πράις, επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε στο BBC ότι τέσσερις είναι οι κύριοι λόγοι της έξαρσης της ψηφιακής πειρατείας. Πρώτον, η πρόοδος στην τεχνολογία, όπως οι μεγαλύτερες ευρυζωνικές ταχύτητες. Δεύτερο, το γεγονός ότι οι μέθοδοι πειρατείας έχουν γίνει ευκολότερες, με πολύ γρήγορο κατέβασμα, αλλά και με μεγαλύτερη ευκολία στην ανεύρεση περιεχομένου. Τρίτο, σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη «καλωδιωμένη γενιά», που δεν θεωρεί παράνομη δραστηριότητα το κατέβασμα ταινιών κ.λπ. Ο τέταρτος λόγος είναι η διαθεσιμότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά αμερικανικά προϊόντα, τα οποία πάμπολλοι Βρετανοί ανυπομονούν να κατεβάσουν και δεν έχουν διάθεση να περιμένουν την προβολή τους στις αίθουσες ή στην τηλεόραση. Ο Στιβ, ένας 25χρονος από το Εσεξ, λέει ότι κάθε εβδομάδα κατεβάζει δέκα ταινίες. Ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι η παράνομη αυτή πρακτική απειλεί την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία και μεγαλώνει την ανεργία. «Τα χρήματα που χάνουν είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των κερδών τους», υποστηρίζει. «Με όλους αυτούς τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ (ΙSΡs) που μας εξασφαλίζουν εξαιρετικές ταχύτητες, το κατέβασμα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Οι πέντε πιο δημοφιλείς αμερικανικές σειρές «κατέβηκαν» 1,24 εκατ. φορές πέρυσι στη Βρετανία, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2006. «Συνήθως πρέπει να περιμένουμε έναν έως δύο μήνες μέχρις ότου οι σειρές αυτές προβληθούν νόμιμα στη χώρα μας. Επομένως, είναι φυσικό το κοινό να στρέφεται στο Ιντερνετ», εξηγεί ο κ. Πράις. Κατά τη γνώμη του, η λύση είναι, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πειρατείας, οι σειρές να προβάλλονται στη Βρετανία χωρίς καθυστέρηση και με πιο χαμηλό τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή