Ετοιμη η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Ετοιμη η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει τις πόρτες της στις 18 Σεπτεμβρίου. Κι όμως τρεις εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια, έχουν εκταμιευτεί μόλις 13.000 ευρώ από το συνολικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή της. Η χρηματοδότηση της διοργάνωσης έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, συνεπώς -σύμφωνα με τον νέο καλλικρατικό νόμο- οι εγκρίσεις για την εκταμίευση των πόρων δίδονται από την αρμόδια Περιφέρεια. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε κάθε κρατικό φορέα, η γραφειοκρατία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη σκληρή δουλειά που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο έχει επωμισθεί τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την προετοιμασία.

Τεχνογνωσία

Αν στις γνωστές αγκυλώσεις, προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι συνήθως οι υπεύθυνοι στις Περιφέρειες, δεν έχουν τεχνογνωσία από έργα Πολιτισμού, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής. Η πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διάφορους τεχνικούς λόγους και ότι οι άνθρωποι του μουσείου έχουν καταβάλει τρομερή προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. «Αισιοδοξώ ότι στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί λύση, διότι υπάρχει καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές. Ομως διεθνής Μπιενάλε με 13.000 ευρώ δεν γίνεται».

Το πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα της 3ης κατά σειρά Μπιενάλε έχει συγκεκριμένη στόχευση. Φιλοδοξεί να μεταφέρει στους θεατές όχι μόνο τα τεκταινόμενα στη σύγχρονη εικαστική σκηνή, αλλά και την πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα μιας ολόκληρης γεωγραφικής ζώνης στην οποία απλώνεται ο Αραβικός κόσμος. Τίτλος της είναι το σαφές «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it new». Μαζί με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συμμετέχουν με εκθέσεις και αφιερώματα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Επιμελητές της κεντρικής έκθεσης, που έχει τίτλο «Ο γκρεμός και το ρέμα», είναι ο Πάολο Κολόμπο, γνωστός στην Ελλάδα από την έκθεση για τη σκιά, που έκανε πριν από δύο χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη, η Λιβανοϊσπανίδα Μαχίτα Ελ Μπάκα Ουριέτα, που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Αμπου Ντάμπι, και η Ελληνίδα Μαρίνα Φωκίδη.

Ισορροπίες

Στόχος τους είναι να ανταποκρίνονται τα επιλεγμένα έργα στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται αυτή την εποχή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η ιδέα αυτή δεν ήταν απότοκος της αραβικής εξέγερσης, καθώς το θέμα της Μπιενάλε είχε αποφασισθεί πολύ πριν ξεσπάσουν οι ταραχές. Είναι όμως μια ευτυχής συγκυρία που θα δώσει στο ελληνικό κοινό την ευκαιρία να δει από κοντά μια διαφορετική, μεταιχμιακή καθημερινότητα μέσ’ από τα μάτια των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή