Ζητούν να «ξαναπαγώσει» η Γροιλανδία

Ζητούν να «ξαναπαγώσει» η Γροιλανδία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δελτίο Τύπου για την τελευταία έκδοση του άτλαντα των πάντα έγκυρων Times του Λονδίνου, χαρακτήριζε το έντυπο ως «το Σημαντικότερο Βιβλίο στον Κόσμο». Οι επιστήμονες, που ειδικεύονται στο κλίμα, όμως, διαφωνούν με την εκτίμηση αυτή. «Φιάσκο», ήταν ένας χαρακτηρισμός σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ στο Μπόλντερ του Κολοράντο, με το οποίο προειδοποιούσε τους συναδέλφους του για τους εσφαλμένους ισχυρισμούς των εκδοτών του άτλαντα, σχετικά με τον ρυθμό τήξης των πάγων της Γροιλανδίας. Το μήνυμα του ειδικού κλιματολόγου προειδοποιούσε ότι συγκεκριμένος χάρτης, σε συνδυασμό με σφάλμα στο δελτίο Τύπου, θα μπορούσε να παρασύρει την επιστημονική κοινότητα σε μία ακόμη επικίνδυνη διαμάχη.

Το επίμαχο δελτίο Τύπου, που έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι η Γροιλανδία έχει χάσει ποσοστό 15% των αιωνόβιων πάγων της μεταξύ 1999 και 2011. Αυτό μεταφράζεται σε 201.168 κυβικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με πρόχειρο υπολογισμό του Ετιέν Μπερτιέ, ειδικού των πάγων στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία. Ο όγκος αυτός από λιωμένο πάγο θα σήμαινε άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά ένα με δύο μέτρα. Ο αντίστοιχος χάρτης στον άτλαντα εμφάνιζε σημαντικά τμήματα της παράκτιας Γροιλανδίας, εντελώς απαλλαγμένα από πάγο.

Οι ειδικοί των πάγων και των παγετώνων, που αντιμετώπισαν έντονες επικρίσεις κατά το παρελθόν για τις υπερβολικές εκτιμήσεις τους σχετικά με την τήξη των παγετώνων των Ιμαλαΐων, όπως αυτές εκφράστηκαν σε έκθεση του ΟΗΕ του 2007, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Σε μπλογκς, ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα εφημερίδων, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η Γροιλανδία δεν έχασε το 15% των πάγων της τα τελευταία χρόνια, εξηγώντας ότι η απώλεια αυτή δεν ξεπερνά το 0,1%, ενώ αποκάλυψαν ότι ουδείς από τη συντακτική ομάδα του άτλαντα δεν τους συμβουλεύθηκε.

Ο εκδοτικός οίκος HarperCollins και η θυγατρική του, Collins Geo, εκδότρια της 13ης έκδοσης του άτλαντα, ζήτησε συγγνώμη για το δελτίο Τύπου και ανακοίνωσε ότι «αναθεωρεί επειγόντως» τον επίμαχο χάρτη. Για τους επικριτές του εκδοτικού οίκου, όμως, η αναθεώρηση αυτή υπήρξε εξίσου αργή, όσο και η ίδια η τήξη των πάγων. Δελτίο Τύπου και χάρτης δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιστήμονες κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες προώθησης του μηνύματός τους. Τη Δευτέρα, η ιστοσελίδα ScienceInsider, μετέδιδε την ένσταση των επιστημόνων. Ο οίκος HarperCollins, όμως, προχώρησε την ίδια ημέρα σε δήλωση μέσω εκπροσώπου του στην εφημερίδα Guardian. «Είμαστε οι καλύτεροι του χώρου μας. Είμαστε βέβαιοι ότι τα στοιχεία είναι ακριβή, καθώς χρησιμοποιούμε δεδομένα του Κέντρου του Κολοράντο και τα στοιχεία αυτά δείχνουν υποχώρηση των πάγων κατά 15%. Είμαστε κατηγορηματικοί», ανέφερε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.

Ο επιστήμονας του Κέντρου στο Κολοράντο, Θίοντορ Σκάμπος, διαπίστωσε ότι οι εκδότες είχαν χρησιμοποιήσει χάρτη, που απεικόνιζε το πάχος του πάγου, ερμηνεύοντάς τον ως χάρτη της έκτασης των πάγων. Η Σίνα Μπάρκλεϊ, εκπρόσωπος της HarperCollins αρνήθηκε την Παρασκευή ότι αυτό ήταν το σφάλμα. Την επόμενη Πέμπτη, όμως, ο εκδοτικός οίκος ανέκρουσε πάλι πρύμναν, υποσχόμενος ότι το σφάλμα θα διορθωθεί με τη δημοσίευση ακριβέστερου χάρτη, σε μεγαλύτερη κλίμακα. «Το πρόβλημα αφορά την αποτύπωση των παγωμένων εκτάσεων. Με την υπάρχουσα κλίμακα του χάρτη, ήταν πολύ δύσκολο να το πετύχουμε με ακρίβεια», είπε η κ. Μπάρκλεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή