Καλωσορίσατε στο δωμάτιο μιας αντιστάρ

Καλωσορίσατε στο δωμάτιο μιας αντιστάρ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Βλέπω το κοστούμι με τη βρετανική σημαία που φορούσε στην απονομή των Βρετανικών Μουσικών Βραβείων το 1999 και προσπαθώ να φανταστώ την Ανι Λένοξ να το φοράει. Ή το εντυπωσιακό καπέλο-περικεφαλαία-αξεσουάρ για τα μαλλιά με τα φτερά από το 1991 και ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι η Ανι Λένοξ είχε τόσο ιδιαίτερη σχέση με το στυλ, στη σκηνή, στα βίντεο κλιπ, στα εξώφυλλα, στις απονομές.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενείται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου στο Δωμάτιο 104 στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου -με ελεύθερη είσοδο- αποκαλύπτει τον μικρόκοσμο μιας αυθεντικής αντιστάρ.

Η αλήθεια είναι ότι η Ανι Λένοξ δεν έχει καμία σχέση με την Κάιλι Μινόγκ (καθόλου τυχαίο παράδειγμα, καθώς η Αυστραλέζα σταρ έχει φιλοξενηθεί επίσης από το V&A). Ούτε στυλιστικά ούτε εμφανισιακά. Δεν είναι ίνδαλμα της μόδας ούτε επιδίωξε ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. Ο μύθος χτίστηκε γύρω από τη φωνή, την καθαρότητα, την ακροβασία ανάμεσα στο ανδρικό και το θηλυκό στοιχείο, το κοντοκουρεμένο ξανθό μαλλί, την Ανι Λένοξ που μαζί με τον Ντέιβ Στιούαρτ αγαπήθηκαν ως Eurythmics, την Ανι σόλο.

Και ναι, είναι από τις πιο πετυχημένες Βρετανίδες τραγουδίστριες στην ιστορία της μουσικής. Περφόρμερ μπροστά από την εποχή της, με τέσσερις δεκαετίες πίσω της, ξεχώρισε για τη μουσική της, τώρα ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσουμε και την αισθητική της ή, πιο σωστά, την προσωπική της σφραγίδα στο στυλ.

Καλωσορίσατε στο Σπίτι της Αnnie Lennox. Δωμάτιο 104, στις Theatre and Performance Galleries. Πρόκειται για μικρή επιλογή από κοστούμια και αξεσουάρ, μαζί με φωτογραφίες, αναμνηστικά από πολιτικές καμπάνιες, ακόμη κι ένα βίντεο που φτιάχτηκε ειδικά για την έκθεση, με την Ανι Λένοξ να μιλάει σε πρώτο πρόσωπο.

Μια γυναίκα που γεννήθηκε στη Σκωτία, ανήμερα τα Χριστούγεννα, το 1954, και το 1971, στα 17 της, έφυγε από το σπίτι για να φοιτήσει στη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής στο Λονδίνο. Σήμερα μετράει 80 εκατ. αντίτυπα σε πωλήσεις, δηλώνει έντονα πολιτικοποιημένη, έχει αποσπάσει και Οσκαρ για το τραγούδι που ερμήνευε στο «Lord of the Rings», το 2011 τιμήθηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας για τις υπηρεσίες της στη φιλανθρωπία. H επίσημη ιστοσελίδα της μας υποδέχεται με τη φωνή της, μια μικροσκοπική κόκκινη πεταλούδα δίπλα στο link και τίτλο The House of Me στην κεντρική σελίδα. Μας ζητάει να γίνουμε μέλη της καμπάνιας Sing, να ψωνίσουμε από το κατάστημά της, έχει φόρουμ, λογαριασμό στο Twitter, στο Facebook, στο myspace, να αγοράσουμε το νέο της άλμπουμ.

Who’s that girl? Η ίδια δεν πλάσαρε ποτέ τον εαυτό της σαν πρότυπο προς μίμηση. Αλλά είναι δύσκολο να μην την θαυμάσεις για τη διαφορετικότητά της. Κυρίως για την εικόνα της ποπ σταρ που μεταλλάχθηκε σε ντίβα της σόουλ. Και δεν είναι ότι ξαφνικά αποφάσισε να μας καλέσει στο σπίτι της. Οχι. Γνωστή για το ανδρόγυνο στυλ της, η Ανι Λένοξ στα 56 της χρόνια, έχοντας παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές, μεγάλωσε δύο κόρες, έχασε και τους δύο γονείς της από καρκίνο, από Diva έγινε Medusa και μετά άγγελος, όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά…

Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει το φόρεμα σε στυλ γοργόνας με τις παγέτες και το σμόκιν-πιγκουίνο που φορούσε το 1993 για το «Little Bird», ανάμεσα σε 16 πορτρέτα της από διαφορετικούς φωτογράφους, χωρίς ναρκισσιστική διάθεση, μαζί με συνεντεύξεις, στίχους… Η μόδα όχι σαν αυτοσκοπός, αλλά επικοινωνιακό εργαλείο. Οπως λέει και η ίδια, «όταν είμαι στη σκηνή δημιουργώ μια εκκεντρική περσόνα που υπηρετεί το τραγούδι και την κατεύθυνση που παίρνω. Δεν έχει να κάνει ποτέ με τη διάθεση να βρω ένα στυλ της μόδας και να κολλήσω με αυτό. Οπως εξελίσσεται η ερμηνεία, αλλάζει και η περσόνα».

Κι αν ακόμη και σήμερα χρησιμοποιεί τα ρούχα για να περάσει μηνύματα, τις ημέρες που δεν συναντάει τη βασίλισσα με μοβ φόρεμα από ταφτά, εμφανίζεται με μαύρο Τι-σερτ «HIV Positive» για να μιλήσει για τον ρατσισμό ενάντια στους χρήστες. Ζει στο Νότινγκ Χιλ και σύμφωνα με την Rich List των Sunday Times, η περιουσία της ανέρχεται στις 30 εκατ. λίρες. Μήπως την επόμενη φορά να μας καλέσει στο αληθινό της σπίτι;

Μουσείο Victoria & Albert, μέχρι τον Φεβρουάριο 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή