Αποψη: «Επιστράτευση» του συνόλου του πολιτιστικού πλούτου

Αποψη: «Επιστράτευση» του συνόλου του πολιτιστικού πλούτου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως συγγραφέας που αγωνίζεται να δώσει στους ταξιδιώτες αξιόπιστες συμβουλές, το να προσδιορίσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Ελλάδας είναι μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη άσκηση. Ο καθένας γνωρίζει ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία και οι ασταθείς παράγοντες έχουν πλήξει την τουριστική βιομηχανία και έχουν επιδράσει στο ύψος των χρημάτων που δαπανώνται. Είναι ώρα να δούμε μια άλλη δυνατότητα: την ανάγκη για μια πιο δημιουργική αξιοποίηση του συνολικού πλούτου που προσφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας. Ζητούμενο να καταστεί η χώρα ένας πιο ελκυστικός προορισμός.

Θυμάμαι που υποκλινόμουν στην παλαιότερη διαφημιστική εκστρατεία «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα». Οχι πλέον! Η παθητική επανάπαυση στα θέλγητρα των αρχαιοτήτων, στη μυθολογία και στις κρυστάλλινες παραλίες (με επιπλέον δόσεις από Δία, Ζορμπά και αναπόφευκτες «ελληνικές βραδιές») γλιστράει πλέον σε μια αδρανή θέση, καθώς εμποδίζει τον ελληνικό τουρισμό να εκμεταλλευτεί την πλήρη δυναμική του.

Δεδομένης της ισχύος των στερεοτύπων, η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός στη λαϊκή συνείδηση του «τι είναι» η Ελλάδα είναι ένα ιδεολογικό σχέδιο δύσκολο αλλά απαραίτητο. Η ποιότητα της επίσκεψης κάθε τουρίστα καθορίζεται από τους ανθρώπους που συναντά και τις ιστορίες που του συμβαίνουν. Η πραγματικότητα του τόπου και οι όψεις της Ιστορίας και του πολιτισμού (ιδιαίτερα του βυζαντινού, οθωμανικού και νεώτερου) μπορούν να επιστρατευθούν δημιουργικά ώστε να μεταβάλουν την αντίληψη του ξένου επισκέπτη και να τον βοηθήσουν να κατανοήσει και να εκτιμήσει τη σημερινή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, όσες τουριστικές επιχειρήσεις με επιτυχημένη πορεία έχουν υπογραμμίσει αυτά τα στοιχεία – ιστορικές αναφορές και μύθοι, χειροτεχνήματα και παραδόσεις, γαστρονομία, ειδικά γεγονότα πολιτισμού, σημαίνουσες προσωπικότητες κ.λπ. Ολα αυτά αφήνουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στους επισκέπτες αφήνοντάς τους την αίσθηση ότι καλώς επέλεξαν την Ελλάδα και καλλιεργώντας τους παράλληλα την επιθυμία να επαναλάβουν την επίσκεψη.

Υπάρχουν κάποιες καλές ενδείξεις. Στη Θεσσαλονίκη, το επιχειρηματικό ένστικτο του δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη αντιλήφθηκε την ανάδυση της Τουρκίας ως σημαντικής αγοράς, με πολίτες που διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα και με ιστορικές συγγένειες με την Ελλάδα.

Ανανεώνοντας και προβάλλοντας την οθωμανική κληρονομιά της πόλης όχι μόνο θα εμπλουτίσει τα θέλγητρα της Ελλάδας και θα την εμφανίσει πιο ενδιαφέρουσα και σύνθετη, αλλά θα σημαίνει επίσης μεγαλύτερα κέρδη. Η Ελλάδα διαθέτει 5.000 χρόνια πολιτισμού, ποικίλες επιρροές και έναν περήφανο λαό. Οι ευκαιρίες για επιτυχία δείχνουν να είναι ανεξάντλητες. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να εντοπίσουν τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουν.

* Ο κ. Chris Deliso είναι Αμερικανός συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων και δημοσιογράφος που έχει γράψει εκτενώς για την Ελλάδα. Κατέχει MPhil με διάκριση στις Βυζαντινές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή