Γαλλο-βρετανική διένεξη για πίνακα του Nicolas Tournier

Γαλλο-βρετανική διένεξη για πίνακα του Nicolas Tournier

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΝΗ. Εναν πίνακα ζωγραφικής διεκδικούν τώρα η γαλλική και η βρετανική κυβέρνηση. Η Γαλλία δηλώνει ότι της ανήκει ένα έργο τέχνης από τον 17ο αιώνα, που εκτίθεται αυτές τις ημέρες από μια γκαλερί του Λονδίνου σε μια έκθεση τέχνης στο Παρίσι.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «The Carrying of the Cross» του Γάλλου ζωγράφου Nicolas Tournier που αγοράστηκε την περασμένη χρονιά έναντι 400.000 ευρώ από τη Weiss Gallery του Λονδίνου. Αλλά σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση αποτελεί «κλεμμένη ιδιοκτησία» και η ύπαρξή του παρέμενε μυστήριο για τουλάχιστον 200 χρόνια.

Για την ώρα η Γαλλία έχει απαγορεύσει την έξοδο του πίνακα -που υπολογίζεται ότι σχεδιάστηκε περίπου το 1632- από τη χώρα. Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το έργο κατασχέθηκε από τους επαναστάτες και φιλοξενείτο σε μουσείο, αλλά το 1818 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα για το έργο του Γάλλου ζωγράφου για 200 χρόνια, αλλά πριν από δύο χρόνια ανακαλύφθηκε στην Ιταλία στη διάρκεια της πώλησης διαφόρων έργων που ανήκαν σε έναν εύπορο συλλέκτη τέχνης από τη Φλωρεντία.

Σήμερα ο πίνακας ανήκει στη συλλογή της Weiss Gallery του Λονδίνου που τον αγόρασε το 2010 σε έκθεση τέχνης του Μάαστριχτ. Αλλά ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού απαιτεί την επιστροφή του έργου «The Carrying of the Cross» και έχει επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στο συγκεκριμένο έργο τέχνης ώστε να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις και να εμποδίσει τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

«Το συγκεκριμένο έργο τέχνης αποτελούσε ιδιοκτησία του γαλλικού κράτους, εξετίθετο στο Μουσείο Augustins στην Τουλούζη και εκλάπη το 1818. Δεν είναι ένα έργο που μεταφέρεται και αλλάζει ιδιοκτησία», διαβάζουμε σε πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Οι εκπρόσωποι της βρετανικής γκαλερί αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση για «Τη Μεταφορά του Σταυρού». Το Παρίσι επιμένει ότι ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προϊόν κλοπής. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο έργο (2,2 Χ 1,21 μ.) απεικονίζει τον Χριστό να μεταφέρει τον Σταυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή