Νέες εκδοσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το ελληνικό σονέτο (1895-1936)

Μια μελέτη ποιητικής

εκδ. University Studio Press, σελ. 380

Η μονογραφία χαρτογραφεί την «τύχη» του λογοτεχνικού υπο-είδους του σονέτου στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο αιώνες. Διερευνά την παρουσία της ποιητικής μορφής στο έργο του Παλαμά, του Σικελιανού, του Καβάφη, του Καρυωτάκη και της γενιάς των ποιητριών του Μεσοπολέμου. Και επιχειρεί τη συνολική αντιμετώπισή του όχι με βάση μόνο τα μέτρα και τις ρίμες αλλά και με βάση τη θεματική και τις ειδικές συγκυρίες της άρθρωσης και της εκφοράς του. Απευθύνεται σε νεοελληνιστές και σε όσους ενδιαφέρονται για τις ερμηνευτικές αναγνώσεις διάσημων σονέτων.

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το θέατρο στην Ελλάδα

Η παράδοση του καινούργιου 1974-2006

τόμος Β΄

εκδ. Αγρα, σελ. 566 – 24 ευρώ

Ακόμα και οι θεατρικές κριτικές, τα συγκεντρωμένα και εκ των υστέρων δημοσιευμένα σε έναν τόμο κείμενα, εργάζονται κατά της γενικότερης αμνησίας και υπέρ της θεατρικής μνήμης. Στον δεύτερο τόμο η θεατρολόγος και θεατρική κριτικός Ελένη Βαροπούλου συγκεντρώνει κριτικές που γράφτηκαν από τη μεταδικτατορική περίοδο ώς τις αρχές του 21ου αιώνα για ελληνικές παραστάσεις στις ενότητες: «Σαίξπηρ και Co», «Το φανταστικό και το παράλογο», «Με στόχο την ψυχαγωγία», «Σε γλώσσα γαλλική», «Νεοελληνικές φωνές», «Το αμερικάνικο όνειρο», «Αριστοφανικές ποικιλίες» κ.ά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

Λεωνίδας Κύρκος

Η δυναμική της ανανέωσης

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 124 – 9 ευρώ

Το ΚΚΕ εσωτερικού έζησε μονάχα δεκαεννιά χρόνια (1968-1987). Δεκαεφτά χρόνια μετά το τέλος του, ο Λεωνίδας Κύρκος αποφασίζει να εκφράσει συγκροτημένα τις απόψεις του για πρόσωπα και πράγματα, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το κόμμα από τη στιγμή της γέννησής του, για τα οράματά, τα λάθη του, για τους δρόμους που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία. Από τον διάλογό του με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη διαγράφεται με σαφήνεια το πορτρέτο του ΚΚΕ εσ. αλλά και ο αντιδογματικός, ανθρωπιστικός και αυτοκριτικός τρόπος σκέψης του Λεωνίδα Κύρκου, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς.

ΧΑΪΝΤΣ Α. ΡΙΧΤΕΡ

Ιστορία της Κύπρου

Τόμος Δεύτερος (1950-1959)

μετ. Χαράλαμπος Παπαχρήστου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 1.024 – 59 ευρώ

Αντίθετα προς τις περισσότερες μελέτες της ελληνικής ιστοριογραφίας, οι οποίες προσεγγίζουν την ιστορία της Κύπρου υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μελέτη του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ παρουσιάζει μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη ανάλυση της κυπριακής ιστορίας, η οποία σφραγίστηκε από τον αγώνα της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου και τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της. Ο συγγραφέας αντλεί στοιχεία από τα διπλωματικά αρχεία των εμπλεκομένων κρατών και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του αγώνα της ΕΟΚΑ.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΕΝΙΖΕ ΜΟΥΡΑΤ

Στην πόλη του χρυσού και του ασημιού

μετ. Παναγιώτα Πανταζή

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 540 – 20 ευρώ

Η ομορφιά και η χάρη της δεκατετράχρονης Χαζράτ Μαχάλ την οδηγούν στο παλάτι του βασιλιά του Αούντ, του πλουσιότερου κράτους των Ινδιών. Χάρη στην εξυπνάδα της γίνεται η τέταρτη γυναίκα του. Το 1856 η Εταρεία των Ανατολικών Ινδιών διεισδύει στην πρωτεύουσα, στην «πόλη του χρυσού και του ασημιού», το Λουκνάου. Ο βασιλιάς εξορίζεται, ο λαός εξεγείρεται και η Χαζράτ Μαχάλ με την υποστήριξη του τολμηρού ράτζα και αδάμαστου Τζάι Λαλ, γίνεται η ψυχή της επανάστασης που έναν αιώνα αργότερα θα καταλήξει στην ανεξαρτησία της Ινδίας υπό τον Γκάντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή