Κινηματογραφική άνοιξη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, εδώ και δεκαετίες αναπτύσσονται δύο ειδών πρωτοβουλίες: η κρατικοδίαιτη και η εθελοντική. Η δεύτερη μπορεί να μη διαθέτει χρήματα, όμως χαρακτηρίζεται συνήθως από το μεράκι των συντελεστών της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ανεξάρτητο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Ψαροκόκαλο», που άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου, για 6η συνεχή χρονιά, στις αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και στην αίθουσα προβολής του μπαρ Νίξον.

«Κρίση; Ποια κρίση; Ετσι ήταν από την αρχή», μου λέει η Τατιάνα Κουμούτση, η οποία μαζί με τον Σταύρο Ράπτη διοργανώνουν και διευθύνουν το φεστιβάλ. Χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος και χωρίς μεγάλες χορηγίες, οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους έχουν καταφέρει επί έξι ολόκληρα χρόνια όχι μόνο να φέρνουν τις καλύτερες βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από τα σημαντικότερα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αλλά και να αναπτύσσουν τις διεθνείς συνεργασίες του, προωθώντας το ελληνικό σινεμά μικρού μήκους σε όλο τον κόσμο.

«Το «Ψαροκόκαλο» αναπτύχθηκε πάνω στο κενό που είδαμε ότι υπήρχε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προβολή ταινιών μικρού μήκους, αφού το μεν φεστιβάλ της Δράμας προβάλλει κατά κύριο λόγο ελληνικές ταινίες, ενώ το αντίστοιχο τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι πολύ μικρό», εξηγεί η Τατιάνα Κουμούτση. Το ενδιαφέρον, όμως, των νεαρών κινηματογραφιστών για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγάλο. Ετσι, κάθε χρόνο το «Ψαροκόκαλο» καταφέρνει να έχει σημαντική συμμετοχή κοινού.

Φέτος, η ομάδα του «Ψαροκόκαλου» αναμένεται να ξεπεράσει πάλι τον εαυτό της φέρνοντας 58 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) από 32 χώρες. Ανάμεσά τους το «Mezzanine» του Dalibor Matanic από την Κροατία με το βραβείο του φεστιβάλ του Σεράγεβο στις αποσκευές του και συμμετοχές στα φεστιβάλ των Λιλ, Νις και Μπρατισλάβας. Η ταινία μιλάει για την είσοδο μιας νέας κοπέλας στον σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων. Ξεχωρίζουν ακόμα: Το «Out of Erasers», μια δαν-σουηδική παραγωγή με περισσότερες από 80 συμμετοχές σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και πραγματεύεται το θέμα της επιδημίας, και το «Cross country», μια ταινία από την Ουκρανία που απέσπασε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το «Ψαροκόκαλο» θα παρουσιάσει ακόμα μια σειρά από αφιερώματα, όπως το Istanbul express, μια συλλογή ταινιών με θέμα το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, που χρηματοδοτήθηκε από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 και αφορά ταινίες 45 κινηματογραφιστών, και το Atelier highlights, μια σύμπραξη τριών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για την παραγωγή έξι ταινιών μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων παραγωγών. Επίσης, θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Θεσσαλονίκης, καθώς και μια συλλογή δέκα ταινιών που γυρίστηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια της επανάστασης στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή