Καταχρήσεις και εξαγνισμοί, η ιστορία της δίαιτας…

Καταχρήσεις και εξαγνισμοί, η ιστορία της δίαιτας…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Louise Foxcroft

Calories and Corsets: A History of Dieting Over 2000 Υears

Εκδ. Profile, 232 σελ.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 31 μακροπρόθεσμων προγραμμάτων δίαιτας, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα όσων τα ακολούθησαν κατέληξαν βαρύτεροι απ’ όσο όταν ξεκίνησαν. Μερικές δίαιτες είναι πιο λογικές από άλλες, αλλά οποιοδήποτε πρόγραμμα υπόσχεται γρήγορα και δραματικά αποτελέσματα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποτυχία. Τα χάπια για απώλεια βάρους και η χειρουργική είναι επίσης αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ενίοτε επικίνδυνα. Ωστόσο, η διαχείριση της απώλειας βάρους είναι ένας τεράστιος επιχειρηματικός κλάδος, όπου ευδοκιμούν πλήθος χαρισματικοί γκουρού και ψευδο-επιστημονικά κόλπα, με κέρδη πάνω από 40 δισ δολάρια τον χρόνο στις ΗΠΑ μόνο.

«Η βιομηχανία της δίαιτας έχει να κάνει μόνο με την εκμετάλλευση και τα κέρδη», γράφει η Λουίζ Φόξκροφτ στο «Θερμίδες και κορσέδες», το κομψό βιβλίο της για την ιστορία της δίαιτας, όπου ιχνηλατεί πάνω από 2.000 χρόνια ιστορίας των συμβουλών και των μεθόδων για την απόκτηση ιδανικής σιλουέτας.

Πληροφορεί αρχικά τους αναγνώστες της ότι η λέξη «diet» προέρχεται από την ελληνική «δίαιτα», μια προσέγγιση σε κανόνες υγείας που συνδέουν τον νου και το σώμα. Οι γιατροί της κλασικής εποχής έβλεπαν το υπερβολικό πάχος ή την υπερβολική ισχνότητα σαν σημάδι ανισορροπίας. Ο άνθρωπος «δεν μπορεί να ζήσει υγιεινά μόνο με φαγητό, χωρίς σωματική άσκηση», παρατηρούσε ο Ιπποκράτης. Φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης υποστήριζαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο φαγητό και στην ηθική, καθώς ο πόθος για αφθονία και πολυτέλεια συχνά οδηγεί στην απληστία και την άδικη συμπεριφορά.

Ο 19ος αιώνας ανέδειξε έναν τύπο ονόματι Ουίλιαμ Μπάντινγκ, ο οποίος έφερε την πρώτη δίαιτα χαμηλών θερμίδων στο προσκήνιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αργότερα στο Lancet επιβεβαίωσε τη διαιτητική αξία των πρωτεϊνών και του λίπους σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, πολύ πριν ένας υπέρβαρος καρδιολόγος ονόματι Ρόμπερτ Ατκινς δοκιμάσει στον εαυτό του αυτή τη δίαιτα, δημιουργώντας μια παγκόσμια μόδα.

Υπήρξαν πολλοί άλλοι γκουρού, πλήθος προγράμματα, φάρμακα και κόλπα, που όμως τα περισσότερα πρόσφεραν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Οι αλλαγές με διάρκεια απαιτούν αργές αλλά σταθερές μεταβολές του τρόπου ζωής. Εμπνευσμένη από εκείνους τους αρχαίους Ελληνες που επιθυμούσαν να επιτύχουν την προσωπική ισορροπία και όχι το ιδεώδες σώμα, η Λουίζ Φόξκροφτ προσφέρει μία συμβουλή που μοιάζει με απόφαση: «Κάνε λογικές επιλογές και φρόντισε να επιμείνεις σε αυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή