Δημήτρης Εξαρχος, το νήμα κόπηκε πριν από τη ζωή του

Δημήτρης Εξαρχος, το νήμα κόπηκε πριν από τη ζωή του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Πώς να αποχαιρετίσεις έναν άνθρωπο που τα 14 τελευταία χρόνια, ουσιαστικά, δεν είναι εν ζωή; Και ακόμη δυσκολότερο: να συντάξεις το βιογραφικό ενός δημιουργού που ένα τραγικό πεπρωμένο το άφησε ανολοκλήρωτο τη στιγμή ακριβώς που κορυφωνόταν.

Ο σκηνοθέτης του θεάτρου Δημήτρης Εξαρχος σε ηλικία 43 ετών είχε ένα τροχαίο ατύχημα. Ηταν άνοιξη του 1999, λίγο μετά τη γενική δοκιμή θεατρικής παράστασης που είχε ετοιμάσει για το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στα Χανιά. Ενώ οδηγούσε μηχανή, ανατράπηκε στην προσπάθειά του να αποφύγει πεζό που βρέθηκε αιφνιδίως μπροστά του. Η πτώση προκάλεσε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τις οποίες δεν συνήλθε ποτέ. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του, έως χθες το πρωί που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία», σε πλήρη αδυναμία να κινηθεί, να αυτοεξυπηρετηθεί και να επικοινωνήσει. Την τελευταία δεκαετία βρισκόταν στο Ασυλο Ανιάτων (στην Κυψέλη) με τη φροντίδα αποκλειστικού νοσοκόμου, του προσωπικού και των οικείων του.

Ο Δημήτρης Εξαρχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε Θεατρολογία στο Κολέγιο του Exeter στην Αγγλία και φοίτησε στη Δραματική Σχολή «East 15» του Λονδίνου. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου Midlessex του Λονδίνου, όπου σπούδασε Σκηνοθεσία Θεάτρου (1978) και κάτοχος του διπλώματος Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979, αρχίζοντας την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη του Σπύρου Ευαγγελάτου στο Αμφιθέατρο. Εκεί, έκανε τα πρώτα του στέρεα βήματα στο ελληνικό θέατρο για να προχωρήσει στη συνέχεια με πολλές συνεργασίες: στο Εθνικό Θέατρο («Βρυκόλακες» του Ιψεν, «Το άσυλο» του Ντ. Στόρεϊ, «Ο πρόγονος» του Αγγελου Τερζάκη, το «Επικίνδυνο παιχνίδι» του Μανώλη Κορρέ κ.ά.), στο ΚΘΒΕ («Οθέλλος» του Σαίξπηρ, «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, «Ερωφίλη» του Χορτάτση, «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις, «Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του» του Μίλαν Κούντερα κ.ά.), σε όλα σχεδόν τα ΔΗΠΕΘΕ, με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο στο ραδιόφωνο (στο Α΄ και Β΄ πρόγραμμα της ΕΡΤ) και στην τηλεόραση.

Ο Δ. Εξαρχος ήταν ένας από τους φερέλπιδες σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’80 – ’90, αρδεύοντας το θέατρο με τη γνώση μιας συστηματικής, αναλυτικής προσέγγισης στο έργο και στη σκηνική του απόδοση. Τις παραστάσεις του χαρακτήριζε καθαρότητα προθέσεων και ως προς την ανάγνωση του κειμένου και ως προς την αισθητική κατεύθυνση.

Ηταν γιος του ηθοποιού Θόδωρου Εξαρχου και της δημοσιογράφου Ολυμπίας Εξάρχου. Οι γονείς του «έφυγαν» νωρίτερα. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν την οδύνη από το ατύχημα του παιδιού τους. Ο Δημήτρης αφήνει πίσω του μια κόρη 23 ετών, την Ολυμπία, και έναν 14χρονο γιο, τον Θοδωρή.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί από το Νεκροταφείο του Βύρωνα. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί τα χρήματα να δοθούν στο Ασυλο Ανιάτων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-86.75.043).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή