Δημιουργικές δυνάμεις χαμηλού κόστους

Δημιουργικές δυνάμεις χαμηλού κόστους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσαρμοσμένο στα οικονομικά δεδομένα της εποχής και της κοινωνικής πολιτικής (εισιτήριο των 5-10 ευρώ) του δήμου, συμμαζεμένο ποσοτικά και χρονικά για δεύτερη χρονιά, με σαφή προσανατολισμό στη μουσική, τον χορό και το θέατρο, αλλά διαχωρισμένο από τις επετειακές εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη ’12» εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012 – 47α Δημήτρια». Αν και το ποσό από τις περσινές χορηγίες (240.000) για τα Δημήτρια ήταν σχεδόν όσο και του φετινού προϋπολογισμού (297.000 ευρώ,) η τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή (Γιώργος Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιφιγένεια Ταξοπούλου) διαμόρφωσε ένα πλέγμα εκδηλώσεων «επενδύοντας» το μικρό κονδύλι σε δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σε διεθνή σχήματα (Θέατρο των Εθνών της Μόσχας, συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ομάδα χορού Batsheva a dance company του Ισραήλ, ορχήστρα Δωματίου Σμύρνης) και σε ονόματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών ο Δανός ακορντεονίστας Bjarke Mogensen, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, ο Τούρκος πιανίστας Fazil Say, ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου με την «Πρώτη Υλη».

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ώς τέλη Οκτωβρίου, επτά νέες παραγωγές κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον θεατρικό τομέα συμπεριλαμβάνονται ένα τιμητικό αφιέρωμα στη Ρούλα Πατεράκη και δύο ξένες συμμετοχές: ο πολυβραβευμένος γερμανικός θίασος She She Pop με την «εκδοχή του Βασιλιά Ληρ» και το θέατρο Εθνών της Μόσχας σε μια σπάνια συνεργασία του Γεβγκένι Μιρόνοφ και του σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάγιερ στην παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια».

Ο θεματικός κύκλος «100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη», που προκάλεσε και την παραίτηση της Ι. Ταξοπούλου από την καλλιτεχνική επιτροπή διαμαρτυρόμενη για μια παράσταση, περιλαμβάνει τη «Χρυσή Πόλη» από τη θεατρική ομάδα «Παπαλάγκι», ένα έργο για την κακοποίηση των γυναικών από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, τη «Ραχήλ» του Κέντρου Θεατρικής Ερευνας και «Ρόουζ» από τη θεατρική σκηνή Ζωής Λάσκαρη.

Ομάδες χορού χρωματίζουν τον θεσμό (γερμανική χιπ χοπ Moop Map, η ιταλική Vertical Dance company, Fora, Ελληνες χορογράφοι, Οκτάνα κ.ά.) ενώ μουσικές του κόσμου θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα από την έκθεση Wommex (17-21/9) και μια σειρά συναυλιών μετά την εναρκτήρια (16 Σεπτεμβρίου) στο προαύλιο του Μ2 (Μέγαρο Μουσικής).

Εικαστικά γεγονότα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη ’12» αφορούν κυρίως εικαστικά γεγονότα προϋπολογισμού 103.000 ευρώ. Τα περισσότερα (65.000) απορροφά η μεγάλη έκθεση «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» (19/10 – τέλος Δεκεμβρίου) με αριστουργήματα από τη συλλογή του κορυφαίου γαλλικού Μουσείου που μοιράζονται τα πέντε μουσεία: ΚΜΣΤ «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο», Βυζαντινό «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού», ΜΜΣΤ «Scopophilia», Αρχαιολογικό «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: αρχαία ελληνική φιλοσοφία και Διαφωτισμός» και Τελλόγλειο «Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι, 16ος -18ος αιώνας». Στον εορταστικό κύκλο εντάσσονται ακόμη η θεατρική παραγωγή «Dance me to the end of Greece – 2 ξένοι περιηγητές στη Θεσσαλονίκη», το «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη» στους δρόμους της πόλης, το «SKG TRANSIT» – μια ξενάγηση με λεωφορείο του ΟΑΣΘ ή το Sightseeing Bus, οι «Σταθμοί» – μια μουσικοθεατρική παράσταση (Ακτίς Αελίου-Πλειάδες) για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή