Ζωντάνια και τέχνη σμίγουν στη Μαδρίτη

Ζωντάνια και τέχνη σμίγουν στη Μαδρίτη

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαδρίτη είναι μια μυστήρια και γεμάτη χάρη αρχόντισσα Ισπανίδα. Είναι βλοσυρή και μεγαλοπρεπής, και την ίδια στιγμή αισθησιακή και κοσμοπολίτικη, μα πάνω από όλα ξέρει να υποδέχεται τους καλεσμένους της. Από το «χρυσό τρίγωνο» που απλώνεται στο κέντρο της με τα τρία μεγάλα μουσεία: το Πράδο, το Ρέινα Σοφία και το Τύσσεν, μέχρι το καταπράσινο πάρκο «Ρετίρο», από την εναλλακτική, ζωντανή και με καλλιτεχνικό πνεύμα γειτονιά της Τσουέκα μέχρι την ξέφρενη συνοικία της Ουέρτας, όπου τα χιλιάδες μπαρ ανοίγουν τις πόρτες τους με λάτιν ρυθμούς στο βάθος, η Μαδρίτη τα διαθέτει όλα. Εκτός βέβαια από τη θάλασσα.

Ομως αυτή η απουσία έχει σφυρηλατήσει τον «καστιγιάνικο» χαρακτήρα της. Ψηλά πάνω στο οροπέδιό της -κανένας δεν φαντάζεται ότι η Μαδρίτη έχει υψόμετρο περί τα 700 μ.!- αγναντεύει τους κιτρινοκόκκινους κάμπους που απλώνονται ολόγυρα, τα μικρά χωριά της υπερήφανης Καστίλλης, μέχρι τις κορυφογραμμές της Σιέρα στον ορίζοντα. Το πνεύμα και η περηφάνια των ανθρώπων αυτής της ψημένης από τον ήλιο γης είναι που δίνουν τον χαρακτήρα και τη γοητεία στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Ανθρώπων που αντιμετώπισαν φτώχεια, πείνα και έναν σπαραχτικό εμφύλιο πόλεμο και βγήκαν πιο δυνατοί, κι έσπειραν την ξερή γη γύρω τους με τον καρπό ενός λαμπρού μέλλοντος. Από τον ίδιο καρπό, με αγάπη και πόνο, άνθησε η Μαδρίτη, μια σύγχρονη ισπανική μητρόπολη που προτάσσει περήφανα το παρελθόν της.

Περπατώντας την πόλη

Τα κτίρια της, επιβλητικά, δεσπόζουν σε φαρδείς δρόμους, μεγάλες πλατείες και πάρκα. Είναι μια πόλη που σε καλεί να την περπατήσεις, να βυθιστείς στα δρομάκια της «Γειτονιάς των Γραμμάτων» (μπάριο δε λας Λέτρας) ή στις πολύβουες και με ιδιαίτερο χρώμα γειτονιές της Λαβαπιές, της Λα Λατίνα και Μαλασάνια. Εδώ θα μπορέσεις να γευτείς τους φημισμένους μεζέδες τάπας μαζί με ένα κρύο ποτήρι μπίρας «κάνια» – ο καλύτερος συνδυασμός για το ζεστό καλοκαίρι και σε απόλυτα λογικές τιμές.

Περπατώντας στο κέντρο της Μαδρίτης, από την Πύλη του Ηλιου (Πουέρτα δελ Σολ) μέχρι τη Μεγάλη Πλατεία (Πλάθα Μαγιόρ) γίνεσαι μάρτυρας του πώς λειτουργεί ένα υγιές, φροντισμένο ιστορικό κέντρο σε μια πρωτεύουσα. Τα πλήθη συρρέουν από παντού καθώς εδώ συμβολικά αλλά και κυριολεκτικά είναι το κέντρο της Ισπανίας, το διάσημο Χιλιόμετρο Μηδέν (Κιλόμετρο Θέρο), από όπου ξεκινούσαν να υπολογίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις στην Ισπανία. Πεζόδρομοι απλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορούν να σε οδηγήσουν στα Βασιλικά Ανάκτορα, στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό, στην Οπερα ή, εναλλακτικά, αν κάποιος ενδιαφέρεται για έξυπνες αγορές στον πολύχρωμο δρόμο του Φουενκαράλ, γεμάτο με νεανική και πλούσια ισπανική μόδα στις βιτρίνες του. Οπου και να βρεθείς στο κέντρο, κάτω από τον λαμπρό καταγάλανο ουρανό, η Μαδρίτη θα σε ανταμείψει, θα ακούσεις τα ρυθμικά παλαμάκια να συνοδεύουν τις μαγικές νότες μιας ανδαλουσιανής κιθάρας στα ταμπλάο, μπαρ με ζωντανή φλαμένκο μουσική, θα γευτείς το περίφημο χαμόν και θα το δεις να κρέμεται παντού ολόγυρα περνώντας την είσοδο του Μουσέο δε Χαμόν, θα σε παρασύρει η χαρά του κόσμου και το γέλιο στην Πλατεία 2 Μαΐου (Πλάθα Δος δε Μάγιο), θα χορέψεις και θα χαθείς μέσα στα γλυκά φώτα της μοναδικής μαδριλένικης νύχτας.

Τέχνη και δημιουργία

Περά όμως από τη μαγεία της νύχτας της, στη Μαδρίτη κατοικούν οι μούσες της δημιουργίας και της τέχνης. Τα μουσεία της, οι πινακοθήκες, τα ιδρύματα και οι γκαλερί της αποτελούν δείγματα μιας εξελιγμένης αισθητικής και μιας μακρόχρονης καλλιτεχνικής παράδοσης, και είναι από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η ναυαρχίδα του μεγάλου της στόλου της τέχνης είναι βέβαια το διάσημο Μουσείο του Πράδο, μια μοναδική συλλογή αριστουργημάτων από τον 14ο ώς τις αρχές του 19ου αιώνα, με τον Βελάθκεθ, τον Γκόγια και τον Ελ Γκρέκο να αντιμάχονται με τις σκοτεινές μορφές τους τον Ρεμπράντ και τον Καραβάτζιο. Από τους πάνω από 8.000 πίνακες που διαθέτει το Μουσείο μόνο το ένα τρίτο είναι δυνατό να εκτίθεται την κάθε φορά, μαζί και με τη νέα του εντυπωσιακή επέκταση, γι’ αυτό και η συλλογή του εναλλάσσεται και διοργανώνονται παράλληλα σημαντικές περιοδικές εκθέσεις. «Ο ύστερος Ραφαήλ» είναι μία από αυτές, την οποία όποιος επισκεφτεί τη Μαδρίτη μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει.

Στις άλλες άκρες του λεγόμενου «χρυσού τριγώνου» βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Βασίλισσα Σοφία (Ρέινα Σοφία) και το Μουσείο Τύσσεν (Thyssen Bornemisza). Δύο εξαιρετικά μουσεία που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψη στο Πράδο μια και έρχονται να συμπληρώσουν αυτό τον μαγικό περίπατο στην ιστορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας με έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Και τα δύο οργανώνουν ένα πλήθος δραστηριοτήτων και περιοδικών εκθέσεων πέρα από τα σημαντικότατα έργα των μόνιμων συλλογών τους, όπως φυσικά ο τεράστιος και επιβλητικός πίνακας της «Γκερνίκα» του Πικάσο, που μπορείτε να απολαύσετε στο Ρέινα Σοφία σε ειδικά διαμορφωμένη σάλα. Για κάποιον αχόρταγο επισκέπτη που θα ήθελε να επισκεφτεί την τεράστια συλλογή και των τριών μουσείων, υπάρχει κοινό εισιτήριο σε πολύ λογική τιμή για όλο το «χρυσό τρίγωνο».

ΡhotoΕspana 2012

Εκτός από τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις της καλοκαιρινής Μαδρίτης, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η διάσημη PhotoEspana 2012 σε ένα πλήθος γκαλερί και πολιτιστικών χώρων, με τη φωτογραφία να είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του μοναδικού και διεθνώς αναγνωρισμένου φεστιβάλ.

Αφήνοντας πια πίσω τη Μαδρίτη και κοιτώντας από ψηλά τον γνώριμο χρυσοκόκκινο καμβά, με την αίσθηση του γλυκού αποχωρισμού να με κατακλύζει όπως τόσες άλλες φορές, ένιωσα ότι πράγματι, όπως είπε ο Καζαντζάκης, μπορούμε να έχουμε πολλές πατρίδες στην καρδιά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή