Πρόσωπα που σφράγισαν τον νέο ελληνισμό

Πρόσωπα που σφράγισαν τον νέο ελληνισμό

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΔΕ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (επιμ.), «Η ματιά των άλλων». Προσλήψεις προσώπων που σφράγισαν τρεις αιώνες (18ος-20ός) εκδ. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι; Ερώτημα διαχρονικό, επίκαιρο, καθώς οι ματιές της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης βαραίνουν πάνω μας, αποτελεί αντικείμενο του εξαιρετικού αυτού συλλογικού τόμου. Πώς είδαν, πώς ιστόρησαν οι «άλλοι», αλλά και «εμείς» πρόσωπα που σφράγισαν τις διαδρομές του νέου ελληνισμού; Από την ηρωοποίηση στην καταγγελία, από την Μπουμπουλίνα στον Πλαστήρα κι από τον Κοραή στον Ανδρέα Παπανδρέου, οι 14 μικρές αυτές βιογραφικές προσεγγίσεις συνδέουν το ατομικό με το συλλογικό, αναδεικνύουν οπτικές, αποσιωπήσεις, ερμηνείες, χρήσεις και επαναχρήσεις του παρελθόντος· στοιχεία του αδιάκοπου παιχνιδιού της Ιστορίας, αποτυπώσεις της διαρκούς τάσης του παρόντος να διαβάσει τις αγωνίες, τους φόβους και τις ελπίδες του στα πρόσωπα του χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή