Ηχηρό ελληνικό παρόν στο Βερολίνο

Ηχηρό ελληνικό παρόν στο Βερολίνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Είναι μια αισιόδοξη κίνηση. Μέσα στην κρίση, την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω μας- ειδικά στη Γερμανία-, η Ελλάδα δίνει έντονο παρόν σε μια έκθεση αφιέρωμα στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και το ολυμπιακό ιδεώδες. Τη μεγαλύτερη ώς σήμερα, στέλνοντας στο Βερολίνο 577 αντικείμενα (564 αρχαιότητες, τρία σύγχρονα αντίγραφα, δύο μακέτες και οκτώ αναμνηστικά μετάλλια) για την έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» που εγκαινιάζεται στο Martin-Gropius-Bau στις 30 Αυγούστου.

Εκεί, απέναντι ακριβώς από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρώτο όροφο του μουσείου, παρουσιάζονται ώς τον ερχόμενο Ιανουάριο περισσότερα από 1.000 αντικείμενα εκ των οποίων τα 150 για πρώτη φορά στο κοινό. Οπως τα αφιερώματα από το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης και τα κτερίσματα από τους μυκηναϊκούς τάφους.

Αμέσως μετά τη Γερμανία, η έκθεση θα κάνει άνοιγμα στο αραβικό κοινό, ταξιδεύοντας στην Ντόχα του Κατάρ όπου θα δέχεται τους επισκέπτες της από τις 28 Μαρτίου του 2013 ώς το τέλος Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, εμπλουτισμένη μάλιστα με μια ακόμη ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς θα τη δούμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Δεκέμβριο του 2013 ώς την άνοιξη του 2014.

Η έκθεση στο Βερολίνο, που δεν στοίχισε τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο, αφού όλα καλύφθηκαν από χορηγίες, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κ. Joachim Gauck. Θέμα της, η Ολυμπία ως μείζον πανελλήνιο ιερό και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων με τρεις θεματικούς άξονες. Το ιερό της Ολυμπίας και ο ρόλος που έπαιξε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, η ιστορία των ερευνών στην περιοχή από την εποχή των Γάλλων ώς τη μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875 και το μεγάλο κεφάλαιο των Αγώνων. Ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με έμφαση στον σωματικά γυμνασμένο άνδρα που επιδεικνύει όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την περικαλλή γυμνότητά του. Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται τα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων, ενώ υπογραμμίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κύριος αριθμός των εκθεμάτων προέρχεται από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό ενώ συμμετέχουν τα Μουσεία του Βατικανού, το Εθνικό Μουσείο της Ρώμης, οι Συλλογές Αρχαιοτήτων Βερολίνου, Δρέσδης και Μονάχου και το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Τubingen.

Ευχαριστημένος φάνηκε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας γι’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που έχει ως θέμα της την Ολυμπία και την ιδέα του ολυμπισμού. Η γ.γ. του υπουργείου κ. Λ. Μενδώνη στάθηκε στη διαχρονική Ολυμπία που προβάλλει η έκθεση, γύρω από την οποία «συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες», ο διευθυντής του Martin-Gropius-Bau, κ. Gereon Suevernich τόνισε πως μέσω αυτής της έκθεσης φαίνεται τι έδωσε η Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, θύμισε πως από το 1972 με αφορμή την 20ή Ολυμπιάδα του Μονάχου, έχουν να δουν στη Γερμανία έκθεση για την Ολυμπία. Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με συνδιοργανωτές το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Γερμανικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή