Η τρυφερότητα στην εξουσία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Οσοι πήγαν στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο βγήκαν πολύ ικανοποιημένοι. Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, κατάφεραν όχι μόνο να τέρψουν το κοινό (περίπου 3.000 την Παρασκευή και 4.000 το Σάββατο) αλλά και να απολαύσουν έναν άλλο αριστοφανικό λόγο (την απόδοση υπέγραψε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου). Τρυφερό, χωρίς αναίτιες χυδαιότητες. Ετσι κι αλλιώς αυτό αναζητούσε η Πραξαγόρα και οι φίλες της: «Ας φέρουμε την τρυφερότητα στην εξουσία».

Και σε αυτή την κωμωδία του, όπως και στη Λυσιστράτη, ο Αριστοφάνης είναι με το μέρος των γυναικών. «Ο Αριστοφάνης στις Εκκλησιάζουσες υπερβάλλει ποιητική αδεία. Και φτάνει να προτείνει μία τρελή λύση, αφού όλα έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Να αναλάβουν την εξουσία οι γυναίκες, που στην εποχή του ήταν κλεισμένες στα σπίτια τους!», λέει ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος εμπιστεύτηκε την παράσταση σε νέους και καλούς ηθοποιούς. Ετσι, την Πραξαγόρα υποδύθηκε η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, τον Βλέπυρο ο Κώστας Κόκλας, τον Νέο ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, τον Χρέμη ο Παντελής Δεντάκης, τον Α΄ Ανδρα ο Νίκος Καρδώνης, τον Β΄ Ανδρα ο Στράτος Χρήστου και τη Νέα η Γεωργία Γεωργόνη. Τους συνόδευε χορός γυναικών.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, τις χορογραφίες η Αγγελική Στελλάτου.

Πάντως, όσοι βρίσκεστε σε διακοπές και δεν καταφέρατε να βρεθείτε στην Επίδαυρο, οι «Εκκλησιάζουσες» συνεχίζουν με μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Τις επόμενες μέρες το Θέατρο του Νέου Κόσμου και ο «Εκκλησιάζουσες» θα βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν: Αλεξανδρούπολη (2/8), Καβάλα (3-4/8), Θάσος (5/8), Κομοτηνή (6/8), Χαλκιδική (10/8).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή