Αρχαία γλυπτά αποκτούν ξανά χρώμα στο Μουσείο Ακρόπολης

Αρχαία γλυπτά αποκτούν ξανά χρώμα στο Μουσείο Ακρόπολης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΑΣΕΙΣ. Το Μουσείο της Ακρόπολης μας καλεί να μάθουμε τα… χρώματα! Από σήμερα και για τους επόμενους δώδεκα μήνες, το Μουσείο της Ακρόπολης θα «φωτίσει» τα αγάλματα που διασώζουν πάνω στις πτυχές τους κάποια χρώματα, δίνοντας χώρο και λόγο στην έρευνα, με σκοπό ν’ ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για τα θέματα τεχνικής των χρωμάτων, για το πώς ανιχνεύονται με τις νέες τεχνολογίες, για την πειραματική χρήση των χρωμάτων σε μαρμάρινες επιφάνειες, για το πώς μπορούν να αποκατασταθούν ψηφιακά, και, βεβαίως, για την αισθητική αντίληψη που είχε η αρχαϊκή εποχή για τα χρώματα.

Αισθητική ποιότητα

Η μουσειακή δράση του Μουσείου της Ακρόπολης αποδεικνύει ότι το χρώμα αποτέλεσε όχι απλώς στοιχείο διακόσμησης, αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

Κι όπως εξήγησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα χρώματα για τους αρχαίους Ελληνες και την κοινωνία τους αποτέλεσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού.

Η ξανθιά κόμη συνόδευε τους θεούς και ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και οι αθλητές είχαν φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες είχαν λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και τη λάμψη της νεότητας.

Η νέα μουσειακή δράση για τα αρχαϊκά χρώματα συνδυάζει πολλές επιστήμες και πολλές ειδικότητες: βασίζεται στην πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και στην εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και φυσικά στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές και τα χρώματα.

Τα ξεκάθαρα κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ρούχα και τα τρυφερά και εύπλαστα σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, τα οποία συχνά ήταν από μέταλλο, και με τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μια ιδιαίτερη αισθητική χαρά και έδιναν ιδιαίτερη λάμψη και στα αρχαία αγάλματα.

Για να γίνουν όλα αυτά πιο κατανοητά και από τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να χρωματίσουν την Πεπλοφόρο και να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια.

Διαδραστική εφαρμογή

Οι επισκέπτες του Μουσείου, και μετά το τέλος της επίσκεψής τους και της συμμετοχής τους στη δράση, θα μπορούν να συνεχίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή στη διεύθυνση: www.theacropo lismuseum.gr/peploforos.

Τέλος, στο Μουσείο, αρχαιολόγοι φροντιστές θα επιμελούνται θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο «Αρχαϊκά χρώματα» με πλούσιο οπτικό υλικό, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Σήμερα έναρξη της δράσης, θα πραγματοποιηθούν 6 παρουσιάσεις από τις 11 π.μ. ώς τις 6 μ.μ. Από την Τετάρτη 1η Αυγούστου, οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12 μ.μ. στα αγγλικά και στη 1 μ.μ. στα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή