Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JΟ ΝΕSΒΟ

Ο λυτρωτής

μετ. Γωγώ Αρβανίτη

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 608 – 8,80 ευρώ

Μια παγωμένη βραδιά στο Οσλο, παραμονές Χριστουγέννων, ο κόσμος είναι μαζεμένος σε μια υπαίθρια συναυλία του Στρατού Σωτηρίας. Μια δυνατή έκρηξη διακόπτει τη μουσική και ένας ένστολος πέφτει νεκρός. Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους: δεν υπάρχει ύποπτος ούτε κίνητρο. Μέσω όμως μιας πιστωτικής κάρτας, ενός ψεύτικου διαβατηρίου και μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εργοδότη του, η αστυνομία καταφέρνει να στριμώξει έναν ύποπτο. Ο Χάρι Χόλε θα βρεθεί στο κατόπι ενός πληρωμένου δολοφόνου, χωρίς χρήματα και όλο και πιο απελπισμένου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΖΩΗ ΜΠΕΛΟΥΚΑ

Οι γυναίκες του Αυγούστου

εκδ. Καστανιώτη σελ. 220

Τις χωρίζουν πολλά, αλλά τις ενώνει η φιλία. Η Ευτυχία, η Μαρίζα, η Βίκη, η Φωτεινή και η Χαρά. Πέντε γυναίκες που χτίζουν μαζί και χώρια τα όνειρά τους. Ποιο θα είναι όμως το μέλλον; Και πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς γι’ αυτό; Και τι θα γίνει όταν ξεγυμνωθεί ο εαυτός της καθεμιάς και μάθουν όλες τα μυστικά των υπολοίπων; Θα κατορθώσει ο χρόνος να φέρει τη γιατρειά ή, όταν τον χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα, ο γιατρός αυτός απουσιάζει;

ΝΙΚΟΣ Ι. ΜΕΓΑΔΟΥΚΑΣ

Ο τάφος του Κικέρωνα

εκδ. Περίπλους σελ. 322

Ενα πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει το σασπένς με την πολιτική ίντριγκα. Η ιστορία εξελίσσεται μεταξύ Μαδρίτης, Λισσαβώνας, Λένινγκραντ, Ιασίου, Ιωαννίνων και Αθηνών. Ο 45χρονος Αγγελος Αξιώτης ερευνά μια πολιτική συνωμοσία στα Βαλκάνια, με στόχο την επιστροφή των εστεμμένων στις χώρες της Χερσονήσου, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Με «οδηγό» έναν ξεχασμένο κώδικα που βρήκε στη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, να ξεσκεπάσει τους συνωμότες, ισορροπώντας ανάμεσα στις δικές του αξίες, στα προσωπικά του αδιέξοδα και όσα συμβαίνουν γύρω του.

ΠΟΙΗΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΣΑΡΗΣ

Αλλιώς

εκδ. Γαβριηλίδης σελ. 40

«Τα χρόνια θα φεύγουν, τα δύσκολα χρόνια/ Σημάδια ανεξίτηλα, λουλούδια τατουάζ/ Θ’ ανθίζουν στ’ αλήθεια στο δέρμα ηλιοτρόπια/ Στην κάθε προσπάθεια το χτες θα νικάς». Χρόνια «υπηρέτης» του παιδικού παραμυθιού, ο Δημήτρης Κάσσαρης αυτήν τη φορά ξετυλίγει την ευαισθησία του σε στίχους. «Και τώρα/ ερήμην σου/ κάθε φορά/ λόγοι συνήγοροι/ με ευφράδεια θα ερίζουν/ πάνω απ’ το ξεσκισμένο σου ρούχο/ το νόημά σου διαμελίζοντας/ σε τηλε-κοινωνικές τοποθετήσεις. Ενώ κοράκια/ του τίποτα/ θα συντομεύουν/ με μακελειό-φιέστα/ τον επετειακό σου θάνατο/ ώσπου να πάρεις ένδοξη θέση/ δίπλα στο πτώμα – Πολυτεχνείο.

ΜΕΛΕΤΗ

ΝΕΔΑ ΑΘ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Η χειραφέτηση της Ευρώπης Συνταγματική

θεωρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης

εκδ. Παπαζήση σελ. 382

Η σημερινή κρίση, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αναδεικνύει ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βαθιά θεσμικό και άπτεται των θεμελίων της: Η χειραφέτηση της Ευρώπης επιτάσσει ένα «ευρωπαϊκό» Σύνταγμα. Αντικείμενο του βιβλίου είναι οι θεωρητικές συνταγματικές προϋποθέσεις που θεμελιώνουν το «ευρωπαϊκό» Σύνταγμα, το αναδεικνύουν και το μορφοποιούν. Εκκινεί από την ανά-γνωση της κλασικής θεωρίας του Συντάγματος μέσα από το πραγματικό και μεθοδολογικό πρίσμα που επιβάλλει το ευρω-ενωσιακό φαινόμενο ως προϊόν της ιστορίας. Και θέση του είναι ότι το Συνταγματικό Δίκαιο αποτελεί ταυτόχρονα το εργαλείο, το θεμέλιο, αν όχι τη μήτρα της πορείας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή