Απεβίωσε ο Μενέλαος Παλλάντιος

Απεβίωσε ο Μενέλαος Παλλάντιος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Σε ηλικία 98 ετών απεβίωσε προχθές (8/8) ο συνθέτης, παιδαγωγός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος.

Σημαντική και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ο Παλλάντιος γεννήθηκε στον Πειραιά το έτος 1914 και άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία επτά ετών. Στα έντεκά του είχε ήδη ξεκινήσει να συνθέτει. Υπήρξε μαθητής του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και του Δημήτρη Μητρόπουλου και σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα και τη Ρώμη. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, που τον καθιέρωσαν με τη ζωηρή τους απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερο ίσως από κάθε άλλο συνθέτη της γενιάς του, ο Παλλάντιος, όπως γράφει και ο ίδιος, εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα «του τραγικού λόγου αλλά και γενικώτερον της τέχνης εις κάθε έκφρασίν της», χωρίς να αγνοεί τη βυζαντινή υμνωδία ή το δημοτικό τραγούδι. Αυτή κυρίως η προτίμηση τον κατατάσσει στην Εθνική Σχολή. Πρώτη η μουσικοκριτικός Αύρα Θεοδωροπούλου τον αποκάλεσε «ταξιδευτή στον χρόνο» και επισήμανε ότι ως γραφή δεν εμμένει σε καμία σχολή. Ετσι, η Σουίτα σε παλιό στυλ (1941), πιστή ανάπλαση προτύπων του 18ου αιώνα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μύηση του ελληνικού κοινού στη μουσική «μπαρόκ» πριν από τη μεταπολεμική έκρηξη της δημοτικότητάς της.

Δίδαξε επί 53 χρόνια στο Ωδείο Πειραιά και στο Ωδείο Αθηνών, όπου έπειτα από είκοσι τέσσερα χρόνια διεύθυνσής του (1962-1986) εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. (από το 1986 έως το 2006) και επίτιμος πρόεδρος μέχρι του θανάτου του. Ιδρυσε την Ελληνική Μορφωτική Εταιρεία και τη Χορωδία Πειραιά, ενώ επίσης διετέλεσε διευθυντής της Χορωδίας Αθηνών, αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου και γενικός διευθυντής, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Μενέλαος Παλλάντιος έχει γράψει σειρά βιβλίων με μελέτες, φιλοσοφικές σκέψεις και αφορισμούς κι έχει τιμηθεί από πολλά ιδρύματα και σωματεία ως επίτιμος πρόεδρος ή μέλος τους. Το 1996 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλες διακρίσεις του ήταν το αξίωμα του Μεγάλου Ρεφερενδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Για την όλη του δράση ο Παλλάντιος τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, το Παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ καθώς και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1970 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε γραμματεύς επί των πρακτικών (1977-1980), γενικός γραμματεύς (1984-1989) και πρόεδρος (1983).

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών τη Δευτέρα (13/8) στις 11 το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή