Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επέστρεψε στον Δήμο Αθηναίων

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επέστρεψε στον Δήμο Αθηναίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ. Στα χέρια του Δήμου Αθηναίων είναι από το πρωί του Σαββάτου η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Το διατηρητέο κτίριο και εμβληματικό σημείο αναφοράς της σύγχρονης Κυψέλης με αρχιτεκτονική καταγωγή από τη μοντέρνα περίοδο του αθηναϊκού Μεσοπολέμου αποτελεί δημοτική περιουσία, αλλά τα τελευταία χρόνια το διαχειριζόταν Πρωτοβουλία Κατοίκων. Είχε, δηλαδή, αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα. Εντός της Αγοράς λειτουργούσε ανάμεσα σε πολλά άλλα λαϊκή βιοκαλλιεργητών (κάθε Σάββατο), σχολείο εκμάθησης ελληνικών για μετανάστες, λειτουργίες που ο δήμος πάντως δεν προτίθεται να απομακρύνει.

Η επέμβαση του δήμου, παρουσία εισαγγελέα και με τη συνδρομή της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, έγινε, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της δημοτικής αρχής, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Υπήρχαν διαμαρτυρίες κατοίκων της Κυψέλης για ορισμένες από τις εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στην Αγορά και θεωρούν στον δήμο ότι από τη στιγμή που έχουν νομική ευθύνη για τον χώρο δεν μπορούσαν να παρακολουθούν αμέτοχοι. «Από τις αρχές του 2012 έχει συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για το παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης», δηλώνει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς. Από το πρωί της Δευτέρας μέσα στον χώρο βρίσκονται συνεργεία του δήμου και πραγματοποιούν επισκευές, ενώ υπάρχει μελέτη για τη διαμόρφωση βιοκλιματικής ταράτσας. Η Δημοτική Αγορά έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του δήμου.

Καχυποψία

Η πρωτοβουλία ανακούφισε μερίδα κατοίκων, εξόργισε άλλους και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις των δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο κ. Βαρελάς, εκ μέρους του δήμου, «καταλαβαίνει» τις διαμαρτυρίες και την καχυποψία. «Μια κατηγορία πολιτών αντιλαμβάνεται κάθε εμπλοκή του δήμου ως μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης του χώρου ή συνέχεια σε σκέψη προηγούμενης δημοτικής αρχής για την κατασκευή χώρου στάθμευσης. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να έχουμε την ευθύνη διαχείρισης του χώρου από τη στιγμή που μας ανήκει. Υπάρχουν μια σειρά από θετικές δράσεις που έβρισκαν στέγη στην Αγορά και τις οποίες δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταματήσουμε ή να εκδιώξουμε».

Τώρα ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συνεννοηθεί με τους πρώην διαχειριστές της Αγοράς. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με την αισθητική ή το περιεχόμενο κάποιων εκδηλώσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτούς οφείλεται η επανένταξη της Αγοράς στη ζωή της Κυψέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή