Αφηγήσεις «Made in Athens» στην Μπιενάλε της Βενετίας

Αφηγήσεις «Made in Athens» στην Μπιενάλε της Βενετίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι συνειρμοί δημιουργούνται στο μυαλό ενός ξένου όταν ακούει τις λέξεις «Made in Athens»; Ενδεχομένως η πρώτη σκέψη να είναι αρνητική, να συνδέεται ταχύτατα με στερεοτυπικές απεικονίσεις, να απέχει από την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το άκουσμα της λέξης Αθήνα, δεν αφήνει κάποιον αδιάφορο. Και ίσως αυτό το έναυσμα που έχει κάνει τη διεθνή κοινή γνώμη να στρέψει το βλέμμα στην Ελλάδα, να μπορέσει να μας ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

«Μade in Athens» είναι ο τίτλος της φετινής ελληνικής συμμετοχής στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, η οποία εγκαινιάζεται επισήμως στις 29 Αυγούστου. Το ζητούμενο για τους δύο επιτρόπους, τον Πάνο Δραγώνα και την Αννα Σκιαδά, είναι να παρουσιάσουν μια διαφορετική αφήγηση για την πόλη που δοκιμάζεται από την κρίση. Εκμεταλλευόμενοι το επικοινωνιακό δέλεαρ, επιχειρούν μια βαθύτερη τομή στα ζητήματα, στην ταυτότητα, ακόμα και στο μέλλον της ελληνικής πρωτεύουσας, πάντα από τη σκοπιά της αρχιτεκτονικής, με βάση δύο κύριους άξονες.

Ο πρώτος σχετίζεται με την εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας και ο δεύτερος με την πρόκληση της αξιοποίησης και της επανάχρησης ορισμένων περιοχών του Κέντρου, όχι μόνο με θεσμικές πρωτοβουλίες αλλά και με δράσεις ομάδων πολιτών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φετινή πρόταση προσπαθεί να ιχνηλατήσει τη δυναμική ανασυγκρότησης ενός αστικού περιβάλλοντος που έχει απορροφήσει όλους τους κραδασμούς της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής.

Ρευστότητα

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τον αθηναϊκό δημόσιο χώρο αν δεν επικεντρωθεί σε δύο διαφορετικά δεδομένα, αφενός τη ρευστότητα, αφετέρου το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, νέους αρχιτέκτονες με ιδέες και οράματα. Οπως υπογραμμίζουν και οι επίτροποι, «στη σύγχρονη Αθήνα προσφέρονται οι δυνατότητες για τη διερεύνηση των σχέσεων αρχιτεκτονικής και πόλης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτή. Δημιουργούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας νέας θεώρησης του ρόλου της αρχιτεκτονικής σε απόσταση από τα πρότυπα ευδαιμονισμού της περασμένης δεκαετίας».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Αγγελιδάκης, Αριστείδης Αντονάς, Γιάννης Αίσωπος, AREA Architecture Research Athens (Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος), buerger katsota architects (Stephen Buerger, Δήμητρα Κατσώτα), decaARCHITECTURE (Αλέξανδρος Βαΐτσος, Ελενα Ζαμπέλη, Carlos Loperena), draftworks* (Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου), Point Supreme Architects (Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής).

Επίσης παρουσιάζονται πολυάριθμες προτάσεις σχεδιασμού πολυκατοικιών και παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους και κτίρια της πόλης, καθώς επίσης και το πρόγραμμα KM Properties για την ανασυγκρότηση του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή