Δημιουργήθηκαν «έτσι για πλάκα»

Δημιουργήθηκαν «έτσι για πλάκα»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουσική βιομηχανία είναι σαν τον αθλητισμό: οι ροκ σταρ αποσύρονται νωρίς όσοι είναι νέοι. Υπάρχουν ωστόσο μουσικοί που συνεχίζουν να… τρέχουν κατοστάρια, χωρίς να έχουν διακόψει την καριέρα τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Red Hot Chilli Peppers, που έχοντας κυκλοφορήσει το δέκατό τους άλμπουμ με τίτλο «I’m with you», συνεχίζουν την παγκόσμια περιοδεία τους. Κι ένας από τους επόμενους σταθμούς τους είναι η Αθήνα. Στις 4 Σεπτεμβρίου το διάσημο καλιφορνέζικο συγκρότημα θα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ανταπόκριση του κοινού από την πρώτη κιόλας ημέρα προπώλησης εισιτηρίων υπήρξε εντυπωσιακή. Η αλήθεια είναι ότι το γκρουπ «που έζησε τη σκοτεινή, βίαιη και άγρια πανκ σκηνή του Λος Αντζελες» αποτελεί για το ελληνικό κοινό ένα απωθημένο.

Πώς και οι Red Hot Chilli Peppers δεν έχουν βγει ακόμη στη σύνταξη; Ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη μακρόχρονη ιστορία τους που είναι συνδεδεμένη με τα ναρκωτικά, τον θάνατο και τον κίνδυνο, αναρωτιέται κανείς πώς παραμένουν τόσον καιρό στο προσκήνιο. «Η δημιουργικότητα σβήνει και χάνεται. Είμαστε τυχεροί. Εχουμε βγάλει ένα κάρο λεφτά. Θα μπορούσαμε να καθόμαστε στη παραλία και να τρώμε μπουρίτος, αλλά ακόμη κι όταν θυμώνουμε ο ένας με τον άλλον κλεινόμαστε σ’ ένα στούντιο και εργαζόμαστε», είχε πει σε συνέντευξη του στον «Γκάρντιαν» ο 48χρονος Michael Balzary, ένα από τα ιδρυτικά μέλη, γνωστός με το προσωνύμιο «Flea».

Οι Red Hot Chilli Peppers σχηματίστηκαν το 1983. Τέσσερις συμμαθητές από το Λος Αντζελες έπαιξαν, «έτσι για πλάκα», σε ένα τοπικό κλαμπ. Το πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ είχε αρχικώς το μακροσκελές όνομα «Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem». Το αρχικό line up αποτελούνταν από τον κιθαρίστα Hillel Slovak, ο οποίος πέθανε το 1988 από υπερβολική δόση ηρωίνης, τον ντράμερ Jack Irons που αποχώρησε νωρίς από το γκρουπ, τον προαναφερθέντα Flea που θεωρείται από τους καλύτερους μπασίστες της ροκ και τέλος, τον ελληνικής καταγωγής Anthony Kiedis, ο οποίος αν και δεν διαθέτει την καλύτερη φωνή του κόσμου μπορεί και ραπάρει με μεγάλη ευκολία. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ήμασταν σε μια ροκ μπάντα για πάντα», αποκάλυψε ο τραγουδιστής στην έγκυρη βρετανική εφημερίδα. «Σκοπός μας ήταν να παίξουμε μόνο μία φορά. Μετά ξεκίνησε η τρέλα. Το Λος Αντζελες μάς ανήκε για ένα διάστημα – ήταν σαν το ιδιωτικό μας βασίλειο».

Οι RHCP έχουν αλλάξει αρκετές φορές σύνθεση. Τελευταία μεταγραφή: το 2008 αποχώρησε ο ταλαντούχος κιθαρίστας John Frusciante και τη θέση του πήρε ο 31χρονος Josh Klinghoffer. Το αμερικανικό φανκ-ροκ συγκρότημα εκτοξεύτηκε στην κορυφή με τα άλμπουμ «Mother’s Milk» (1989) και «Blood Sugar Sex Magik» (1991). Το καινούργιο τους άλμπουμ «I’m with you» αν και δεν κέρδισε τους μουσικοκριτικούς, παρ’ όλα αυτά περιλαμβάνει πολύ ιδιαίτερα τραγούδια, όπως το «Brendan’s Death Song» ή το «Even you, Brutus?». Και το βίντεο κλιπ του πρώτου σινγκλ «The Adventures of Rain Dance Maggie» – παρουσιάζει τη ροκ παρέα να τραγουδά λάιβ στην ταράτσα ενός κτιρίου στη Venice Beach – περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το τι εστί Red Hot Chilli Peppers: Καλιφόρνια και σεξ! Οι άντρες, διάσημοι για τη φωτογράφιση με τα γεννητικά όργανα τυλιγμένα μέσα σε κάλτσες, εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αν και κοντεύουν τα πενήντα, μπορούν ακόμη να εμφανίζονται γυμνοί στη σκηνή χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 35 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Ticket House (Πανεπιστημίου 42, τηλ. 210-36.08.366) και Musicland (Μητροπόλεως 102, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-264.880).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή