Το κύπελλο του Σπύρου Λούη σύμβολο της Ελλάδας που αγωνίζεται και κερδίζει

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη σύμβολο της Ελλάδας που αγωνίζεται και κερδίζει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ. Ως διαχρονικό σύμβολο αγώνα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για κινητοποίηση σε μια δύσκολη εποχή, καλωσόρισαν το κύπελλο του Σπύρου Λούη οι παριστάμενοι στα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσής του, στον προθάλαμο του Μουσείου Ακρόπολης.

Το λιτό ασημένιο έπαθλο -εντελώς διαφορετικό από τα υπερμεγέθη κύπελλα των σύγχρονων πρωταθλημάτων- θα παραμείνει στο Μουσείο για ένα χρόνο. Στη συνέχεια, και μέχρι την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τα έργα για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθούν το 2015, το κύπελλο θα εκτεθεί σε κάποιον άλλο χώρο, καθώς δέσμευση του Ιδρύματος είναι να παραμείνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

«Σήμερα η Ελλάδα ολόκληρη μετέχει σε έναν καινούργιο Μαραθώνιο. Ενα αγώνισμα, που δοκιμάζει και τις αντοχές και τη θέληση του αθλητή και που κερδίζεται με την καρδιά και με το μυαλό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τη συμβολική διάσταση του κυπέλλου υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, καλώντας «όλους τους πολίτες να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης για να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πολυτιμότερα τεχνουργήματα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και να εμπνευσθούν από όσα αυτό συμβολίζει: την αγωνιστικότητα, τη νίκη και τελικά, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Απ’ την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτριος Παντερμαλής, υπογράμμισε τη σημασία της φιλοξενίας του κυπέλλου στο ίδιο κτίριο, όπου εκτίθεται η Νίκη του Καλλίμαχου – φόρος τιμής στον πολέμαρχο, που καθόρισε με την ψήφο του την ώρα και τον τόπο της Μάχης του Μαραθώνα, αλλά δεν πρόλαβε να βιώσει τη χαρά της νίκης.

Το έπαθλο, που δόθηκε στον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη από τον Γάλλο εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Μιχαήλ Μπρεάλ και αγοράστηκε από το Ιδρυμα Νιάρχος σε δημοπρασία του Οίκου Christies έναντι 655.000 ευρώ, αποτελεί το μοναδικό κύπελλο που έχει απονεμηθεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση για την απονομή του στο άθλημα του Μαραθωνίου δρόμου ελήφθη ως συνέπεια των αμφιβολιών που έτρεφαν οι διοργανωτές σχετικά με την επιτυχία του τότε πρωτοεμφανιζόμενου αγωνίσματος, εξήγησε ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Τζαβάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή