Μουσική γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σμύρνη

Μουσική γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σμύρνη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τέχνη είναι υπεράνω και ξεχωριστά από την πολιτική. Εχει μια ιδιαίτερη, κοινή γλώσσα η οποία ξεπερνάει την εθνικότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Η μουσική ως μορφή τέχνης έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους σε έναν κοινό στόχο. Οταν δημιουργείς μουσική δεν μπορείς να είσαι στην άλλη πλευρά. Γιατί στη μουσική όλοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά κι αυτός είναι ο στόχος». Ο Τούρκος μαέστρος Naci Ozguc, διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Οπερας και Μπαλέτου της Αγκυρας μίλησε πριν από λίγες μέρες στην «Κ» με αφορμή μια ξεχωριστή συναυλία. Τη Δευτέρα το βράδυ (8/10, 8.30 μ.μ.) στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» θα διευθύνει την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μια μέρα πριν από τη συναυλία της Αθήνας θα προηγηθεί παράσταση στη Μύκονο στο πλαίσιο του Antanaclasis Festival, 7/10).

«Η πόλη της Σμύρνης ήταν πάντα το δεύτερο σπίτι μου. Από την αρχή της καριέρας μου ήμουν πολλές φορές καλεσμένος να διευθύνω εκεί, συγκεκριμένα η πρώτη μου διεύθυνση ως guest μαέστρος ήταν στη Σμύρνη το 1992. Εκείνη την περίοδο είχα πολλούς φίλους και σχέσεις καλλιτεχνικές. Πιστεύω ότι η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος οργανισμός στον τρόπο που απαιτεί, εκφράζει συναισθήματα και αντιδράει. Μέχρι τώρα η χημεία μας είναι ταιριαστή» λέει ο Naci Ozguk για τη συνεργασία του με την Ορχήστρα.

Διεθνής παρουσία

Από το 1975 που ιδρύθηκε έως σήμερα η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης έχει μια αξιόλογη διεθνή παρουσία έχοντας στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες, πολλές ηχογραφήσεις και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Στην πρώτη της εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Μότσαρτ καθώς και έργα Ελλήνων και Τούρκων συνθετών.

Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης και τον βιολονίστα της Ozan Akkol θα συμπράξει ο Εξάρχων της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής Γιάννος Μαργαζιώτης.

Περιοδείες και σε χωριά

Η Ορχήστρα ιδρύθηκε αρχικά ως σύνολο μουσικής δωματίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, αλλά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετεξελίχθηκε σε Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία αριθμεί 106 μουσικούς ως μόνιμα μέλη της. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας με επίπεδο που συναγωνίζεται μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης. Με ρεπερτόριο που ποικίλλει και βασική της προτεραιότητα την ανάδειξη των διαφορετικών ειδών μουσικής, η Ορχήστρα περιοδεύει από πόλη σε πόλη πηγαίνοντας ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Τουρκίας προκειμένου να διαδώσει την κλασική μουσική και να αποδείξει πως δεν είναι είδος πολυτελείας. Στο ίδιο πνεύμα, η Ορχήστρα εγκαινίασε το 1990 εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς μαθητές, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να ασχοληθούν με την κλασική μουσική και να την αγαπήσουν.

Ρωτάω τον Naci Ozbuk εάν είναι και η δική του πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Εχω περάσει δύο φορές οδικώς με το αυτοκίνητό μου από τη Θεσσαλονίκη ώς την Ηγουμενίτσα στον δρόμο μου για τη Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν το πόσα κοινά στοιχεία έχουμε και το πόσο μοιάζουν μεταξύ τους οι Ελληνες και οι Τούρκοι, το φαγητό, η μουσική, οι άνθρωποι, οι παραδόσεις. Αυτή τη φορά κάνω την πρώτη μου καλλιτεχνική επίσκεψη στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα νιώσω τα ίδια συναισθήματα πάλι».

Το πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης στον «Παρνασσό» περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για δύο βιολιά σε ρε ελάσσονα του Μπαχ, τη Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα του Μότσαρτ, το έργο «In Memoriam Γ.Α. Παπαϊωάννου» του Περικλή Κούκου και την ορχηστρική σουίτα «Telli Turna» του Nevit Kodalli.

– Συναυλία Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης. «Παρνασσός», Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT