Η ελαφρά ψυχαγωγία στην TV

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή τηλεθέαση, χαμηλό κόστος. Τη μαγική συνταγή κυνηγούν περισσότερο από κάθε άλλη τηλεοπτική σεζόν οι περισσότεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς η ανάγκη της επιβίωσης είναι πλέον αδυσώπητη και στην τηλεοπτική αρένα. Γι’ αυτό και το πλήθος των φθηνών τουρκικών σίριαλ, γι’ αυτό και η επιστροφή των δοκιμασμένων ευτελών ριάλιτι ή τύπου ριάλιτι προγράμματων. Μεταξύ αυτών το «Κάτι ψήνεται» (Alpha) που εντάχθηκε και φέτος στο καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού. Πέντε άτομα, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, άγνωστοι μεταξύ τους, επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής και φιλοξενίας που διαρκεί μία εβδομάδα. Σε κάθε επεισόδιο κάποιος από αυτούς μαγειρεύει και καλεί στο σπίτι του για φαγητό τους υπόλοιπους οι οποίοι αναλαμβάνουν να τον βαθμολογήσουν. Νικητής στέφεται εκείνος που στο τέλος της εβδομάδας θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία και θα καρπωθεί το έπαθλο των 1.500 ευρώ. Ως εδώ καλά. Η «παράσταση» αρχίζει όταν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι καλεσμένοι σχολιάζουν «κρυφά» ό,τι τους έκανε εντύπωση. Κοινώς, συναγωνίζονται στο θάψιμο. Το «Κάτι ψήνεται» προβάλλεται και φέτος στις 20.00, απέναντι από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων αρκετών ιδιωτικών καναλιών και καλείται να αποδείξει αν η περυσινή υψηλή τηλεθέασή του ήταν εφήμερη. Στο ίδιο κανάλι επέστρεψαν και οι «Οικογενειακές ιστορίες». Οι δραματοποιημένες ιστορίες που ζωντανεύουν από άγνωστους στο πλατύ κοινό ηθοποιούς σημείωσαν επίσης ανέλπιστα υψηλά νούμερα τηλεθέασης την περασμένη τηλεοπτική σεζόν. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην επιστροφή της Αννίτας Πάνια με την εκπομπή «SOS Αννίτα» που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του μήνα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο Τύπου του Αlpha, «η Αννίτα Πάνια θα υποδέχεται στο πλατό της εκπομπής ανθρώπους της διπλανής πόρτας, oι οποίοι θα της εξομολογούνται τα θέματα που τους απασχολούν, και σε συνεργασία με μία επιτροπή ειδικών συμβούλων θα αναζητεί λύσεις. Η εκπομπή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τηλεοπτικό group therapy, αφού θα δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να προσφέρουν και οι ίδιοι λύσεις και ιδέες, αλλά και να κερδίζουν χρηματικά έπαθλα συμμετέχοντας τηλεφωνικά σε παιχνίδια».

Με άλλα λόγια, το «πάρτι» της ελαφράς ψυχαγωγίας μόλις άρχισε. Οπως άλλωστε και ο έλεγχος των αντανακλαστικών μας στην τηλεοπτική υποκουλτούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή