Εικόνες και ιστορίες ενός σανατορίου από είκοσι καλλιτέχνες

Εικόνες και ιστορίες ενός σανατορίου από είκοσι καλλιτέχνες

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, παρουσιάζονται έως τις 23 Νοεμβρίου έργα των 20 καλλιτεχνών που το καλοκαίρι του 2011 επιχείρησαν να προσεγγίσουν εικαστικά τον χώρο και την ατμόσφαιρα του πρώτου σανατορίου ύψους, στα Χάνια Πηλίου. Η εικαστική δράση «sanatorioproject» γεννήθηκε ως αποτέλεσμα μιας επίσκεψης της Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου στις ερειπωμένες εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου, που λειτούργησε από το 1909 έως το 1966, ενώ σύντομα στο εγχείρημα συμπεριλήφθηκε και ο Νίκος Ποδιάς. Οι δύο καλλιτέχνες προσκάλεσαν άλλους 18 εικαστικούς να φιλοτεχνήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σανατορίου, χρησιμοποιώντας υλικά του κτιρίου και του περιβάλλοντός του, από ξύλα και πλακάκια έως μπουκάλια φαρμάκων, στοιχεία από το αρχείο της λειτουργίας του σανατορίου και παλαιές ακτινογραφίες των ασθενών. Στο τελευταίο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της δράσης, η βιωματική αυτή εμπειρία μεταφέρεται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι δημιουργοί επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και φιλοτέχνησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το μουσείο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Β. Γεροδήμος, Θ. Ζαφειρόπουλος, Β. Ζαφειρόπουλος, Γ. Καπέλλος, Ελένη Λύρα, Λίνα Μαντίκου, Γ. Μπελημπασάκης, Μαρία Μπουρίκα, Ισιδώρα Πάσχου, Ν. Παπαδημητρίου, Γιούλα Παπαδοπούλου, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Ν. Ποδιάς, Μαργαρίτα Σταυράκη, Ολυμπία Τοπτσίδου, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Κ. Χριστόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή