Το ΟΑΚΑ δεν είναι πια μόνο του

Το ΟΑΚΑ δεν είναι πια μόνο του

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλή εθνική ντροπή της εγκατάλειψης και της μη αξιοποίησης των εξωτερικών διαμορφώσεων του Σταντιάγο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έχει επισημανθεί πολλές φορές από τις σελίδες της «Κ». Ο ένας άξονας του θέματος είναι η εξωφρενική (ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα) αδυναμία να εντάξουμε το συγκρότημα Καλατράβα στην τουριστική βιομηχανία της πρωτεύουσας οκτώ χρόνια μετά τους Αγώνες. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι κάνει το Λονδίνο σε αυτή την κατεύθυνση: προσωπικά, είχα υπάρξει μάρτυρας ιδιωτικών τουρ στις εγκαταστάσεις τού εκεί συγκροτήματος πριν καν αρχίσουν οι Αγώνες…

Ας πούμε ότι εν έτει 2012 έχουμε συνθηκολογήσει με τη σκληρή μοίρα που επιφύλαξε το ελληνικό κράτος και διαδοχικά τρεις ελληνικές κυβερνήσεις σε μια επένδυση που χρυσοπληρώθηκε από τους Ελληνες φορολογούμενους. Αλλά δεν είναι μόνο οι τουρίστες. Και οι Αθηναίοι; Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου αλλά και των άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου που μπορούν εύκολα να φτάσουν στο ΟΑΚΑ; Γιατί να μην μπορούν να περάσουν ένα Σάββατο μεσημέρι ή μια Κυριακή πρωί στο παραμυθένιο περιβάλλον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όπως τις θυμόμαστε από εκείνο το μαγικό καλοκαίρι του 2004; Γιατί θα πρέπει να συμβιβαστούμε και με αυτή την πλευρά του δράματος «ΟΑΚΑ»; Γιατί να παρακολουθούμε δημόσια περιουσία υψηλού επιπέδου να ρημάζει χρόνο με τον χρόνο; Γιατί να μην κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Αυτά, υποθέτουμε, θα σκέφτηκαν όσοι μαζεύτηκαν και δημιούργησαν στο facebook μια ομάδα εθελοντών με τίτλο «Δημιουργούμε στο ΟΑΚΑ το δικό μας Central Park». «Υποθέτουμε», καθώς, παρά τις προσπάθειές μας, οι λίγοι άντρες και οι λίγες γυναίκες που σχηματίζουν τον αρχικό πυρήνα, δεν ήθελαν να «εκτεθούν» στη δημοσιότητα γιατί θεωρούν πως «είναι πάρα πολύ νωρίς». Αρνήθηκαν ευγενικά να μας μιλήσουν και μας παρέπεμψαν στη σελίδα τους στο facebook. Ζήτησαν χρόνο για να οργανωθούν καλύτερα, να έχουν (πιθανολογούμε) πίσω τους έναν αξιοσημείωτο αριθμό δράσεων, να θέλουν ίσως να δουν και οι ίδιοι τις αντοχές τους και τη δυναμική του εγχειρήματος.

Και είναι, όντως, νωρίς. Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας προέκυψε προς το τέλος του καλοκαιριού με βασικό στόχο να συσπειρώσει πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος του Σταδίου σε πάρκο αναψυχής. Πολίτες, όμως, που δεν θα «βρίσκονται» μόνο μέσα στο facebook, αλλά θα είναι σε θέση να δίνουν το «παρών» σε κάποιο ή στα περισσότερα από τα εβδομαδιαία ραντεβού (κάθε Κυριακή) έξω από το Στάδιο. Η παρθενική συνάντηση έγινε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. «Απαλλάξαμε από σκουπίδια περίπου 30 δέντρα. Απολαύσαμε τον καφέ μας κάτω από το τείχος των Εθνών. Συζητήσαμε και προγραμματίσαμε την επόμενη συνάντησή μας», διαβάζουμε την ίδια μέρα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις (μεσολάβησε μια άλλη πρωτοβουλία από τον ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό του ΟΑΚΑ και τον Δήμο Αμαρουσίου στο πλαίσιο του «Ολοι μαζί μπορούμε») που συνδυάζουν εθελοντική δράση και αναψυχή (πικ νικ, για παράδειγμα) στους κοινόχρηστους χώρους του συγκροτήματος. Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 11 το πρωί και αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης. «Και αυτή την Κυριακή στο ΟΑΚΑ γιατί το δικό μας Central Park περιμένει εμάς για να δημιουργηθεί… Είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας γάντια (κατά προτίμηση κήπου για προστασία) και πολύ πολύ κέφι… ο στόχος εκτός από το καθάρισμα είναι και η διασκέδαση! Οσοι έχουν κλαδευτήρια και σκαπτικά ας τα φέρουν μαζί τους για να μπορέσουμε να ελευθερώσουμε την πλειονότητα των δέντρων πριν να καταφθάσουν οι πρώτες βροχές!» διαβάζουμε στην ειδική σελίδα για την εκδήλωση.

Η πρώτη σπίθα άναψε. Αυτό που χιλιάδες Αθηναίοι συνομολογούσαμε με κομμένα τα φτερά πείσμωσε αυτή την ωραία παρέα και μας καλούν να τους ακολουθήσουμε. Αν δεν είστε ακόμα στο facebook τώρα έχετε έναν λόγο να το κάνετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή