Σε πρωτο πλανο…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

… Το αθηναϊκό κοινό έδωσε απλόχερα τα βραβεία σε μια θεατρική παράσταση που συνεχίζεται και αρέσει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. «Η Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη τιμήθηκε από τα βραβεία κοινού που διοργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» όχι με ένα, αλλά με τέσσερα βραβεία: Α΄ βραβείο παράστασης, βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στην Μπέττυ Αρβανίτη, Α΄ βραβείο σκηνοθεσίας στον Στάθη Λιβαθινό και Γ΄ βραβείο φωτισμών στον Αλέκο Αναστασίου. Η παράσταση είναι υποψήφια και στα βραβεία κριτικών που θα απονεμηθούν στις 3 Δεκεμβρίου. Οσοι δεν προλάβατε να την δείτε, οι παραστάσεις είναι κάθε Τετάρτη στις 7 μ. μ., κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ. μ. και Κυριακή στις 8 μ. μ.

… Είναι ένας από τους τρεις πατριάρχες της σύγχρονης ισραηλινής λογοτεχνίας ο Αβραάμ Γεοσούα. Ο Ισραηλινός συγγραφέας, που θεωρείται σημαντικός και έξω από τα όρια της πατρίδας του, τιμήθηκε με το βραβείο Prix Medicis Etranger για το βιβλίο του «Retrospective», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πόλις» σε μετάφραση από τα εβραϊκά της Μάγκυ Κοέν. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά πέντε βιβλία του Αβραάμ Γεοσούα, από τις εκδόσεις «Καστανιώτης». Να θυμίσουμε ότι πέρυσι, το ίδιο βραβείο δόθηκε στον έτερο σημαντικό της ισραηλινής λογοτεχνίας, στον Νταβίντ Γκρόσμαν για το βιβλίο του «Στο τέλος της γης».

… Σημαντική διάκριση στο εξωτερικό επέτυχε ο ζωγράφος Αδριανός, συνεργάτης της αίθουσας τέχνης «Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου», ο οποίος τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο στην Εικαστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου (Olympic Fine Arts London 2012). Επειτα από διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου για το 2012 και στον οποίο είχαν λάβει μέρος 15.000 εικαστικοί καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, επελέγη από την Ελλάδα ο ζωγράφος Αδριανός, προκειμένου να παρουσιάσει έργα του στο Μουσείο του Λονδίνου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Γι’ αυτήν τη συμμετοχή απέσπασε τη διεθνή διάκριση.

… Εχουν μεγαλώσει πολλές γενιές παιδιών και… συνεχίζουν. Είτε με την παραδοσιακή μορφή του βιβλίου είτε αξιοποιώντας την τέχνη του κόμικ. Οι εκδόσεις «Πατάκης» ξεκινούν νέα σειρά σε κόμικς, στην οποία θα φιλοξενηθούν κλασικά έργα και αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διασκευασμένα σε κόμικς, χωρίς να προδίδουν όμως το αυθεντικό κείμενο. Την αρχή κάνει ο «Σκρουτζ», που βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» με ήρωα τον σπαγγοραμμένο θείο Σκρουτζ και θα ακολουθήσουν «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά. Τη μετάφραση και στα δύο υπογράφει ο Φίλιππος Μανδηλαράς.

… Υπήρξε ο συνθέτης των σάουντρακ όλων των αγαπημένων ταινιών με την υπογραφή Μέρτσαντ-Αϊβορι. Ο Ρίτσαρντ Ρόμπινς πέθανε σε ηλικία 71 χρόνων. Ο Αμερικανός συνθέτης, που είχε γράψει τη μουσική για ταινίες όπως «Δωμάτιο με θέα» και «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ», αλλά και για τα «Τα απομεινάρια μιας μέρας», υπήρξε υποψήφιος για Οσκαρ δύο φορές. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Συνδέομαι συναισθηματικά με τους χαρακτήρες της ταινίας σε μια σκηνή και ίσως αυτό να ζωντανεύει συναισθήματα που κανένας άλλος δεν είχε φανταστεί μέχρι τότε»…

… Δεν είχε περάσει απαρατήρητη έτσι κι αλλιώς η μετάφραση του έργου του Novalis «Υμνοι στη νύχτα», που υπογράφει ο Κώστας Κουτσουρέλης από τότε που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Περισπωμένη». Την περασμένη Δευτέρα, ήταν η μετάφραση που πήρε για πρώτη φορά το βραβείο μεταφρασμένης ποίησης «Αρης Αλεξάνδρου», που θεσμοθέτησαν οι εκδόσεις «Γκοβόστης» και το περιοδικό «Τα Ποιητικά».

… Με το μεγάλου κύρους βραβείο Samuel Johnson για βιβλία non-fiction τιμήθηκε ο γνωστός Καναδός ερευνητής Wade Davis για τη μελέτη του «Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest». Είναι ένα βιβλίο για τον εξερευνητή George Mallory και την προσπάθειά του να κατακτήσει το Εβερεστ. Είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας που προβάλλει την ανθρώπινη διάνοια σε ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 στερλινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή