Ατζέντα

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΛΕΤΟ

«Καρυοθραύστης» με νέα χορογραφία

Εναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα στο θέατρο Ολύμπια και μουσική διεύθυνση των Γιάρι Χεμελέινεν (στις 2 και 7 Δεκεμβρίου) και Γιώργου Βράνου (στις 9, 21, 22, 23, 27 και 28 Δεκεμβρίου). Η συγκεκριμένη, νέα χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της νεαρής Κλάρας και τη μετάβαση στην ενηλικίωση, ενώ στην ίδια παράσταση παρουσιάζεται και η εισαγωγή από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», επίσης του Τσαϊκόφσκι. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής είναι του Κριστόφ Κρέμερ. Την παιδική χορωδία της ΕΛΣ, που συμμετέχει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής, διευθύνει η Μάτα Κατσούλη. Ωρα έναρξης 8 μ.μ.

ΧΟΡΟΣ

Εξι βραδιές με τον Ακραμ Καν

Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό χορογράφος Ακραμ Καν επιστρέφει στην Αθήνα με την πιο προσωπική του δουλειά, την τελευταία του παράσταση Desh, για έξι βραδιές στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (5-10/12). Desh στη βεγγαλική γλώσσα σημαίνει «πατρίδα» και στο έργο αυτό ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος με καταγωγή από το Μπανγκλαντές αποτολμά ένα ταξίδι αναζήτησης, επικό και συγχρόνως οικείο. Μόνος στη σκηνή για ογδόντα λεπτά, με σχεδιαστή του βίντεο τον βραβευμένο Τιμ Γιπ, ξετυλίγει μια μυθική αφήγηση που καταλύει τα όρια χώρου και χρόνου. Το Desh αντλεί από διάφορες ιστορίες σχετικά με τη γη, το έθνος, την αντίσταση και τη σύγκλιση που συμβαίνει μέσα στο σώμα και στη φωνή ενός ανθρώπου που αναζητά την ισορροπία του σε έναν ασταθή κόσμο. Την Παρασκευή 7 του μήνα αμέσως μετά την παράσταση ο Ακραμ Καν θα συζητήσει με το κοινό, ενώ το Σάββατο (8/12) θα δώσει masterclass χορού. Λ. Συγγρού 107-109.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο Σκανδιναβοί εκθέτουν στην Αθήνα

Κατά παράδοση της Gallery Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι) που καλλιεργεί τη ματιά μας στη ζωγραφική της Βόρειας Ευρώπης, η έκθεση «Dynamic Detour» (έως 15/12) φέρνει στην Αθήνα τα έργα δύο σημαντικών Σκανδιναβών ζωγράφων, του Δανού Anders Moseholm και του Σουηδού Thomas Holm. Παρόντες και οι δύο στα αθηναϊκά εγκαίνια, ενθουσιώδεις που εκθέτουν στην Αθήνα, διαφορετικοί σε ματιέρα και ιδιοσυγκρασία. Ο Anders Moseholm εκθέτει αλληγορίες πάνω στη δυτική μητρόπολη, πλήθη σε κίνηση σαν σε θολό graphic novel. Τα ανθρωπάκια του στη σκιά ουρανοξυστών ή μεγάλων κτιρίων ιστορικών ρυθμών, δεν ασφυκτιούν, μοιάζουν να έχουν ατομικότητα (σαν τις φιγούρες πάνω σε παγωμένες λίμνες από έργα του Βορρά του 16ου αι.). Αλλά ο Moseholm είναι «κινηματογραφιστής». Εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία της δυτικής πόλης. Αντίθετα, ο Thomas Holm δείχνει την έλξη του στις πτυχώσεις του υφάσματος σαν σε έργα του μπαρόκ, με υπαινιγμούς σε μια «βενετσιάνικη» τρυφηλότητα. (Νικος Βατοπουλος)

ΒΙΒΛΙΟ

Ναζί και προπαγάνδα

Το δίτομο έργο του Αλκη Ξ. Ξανθάκη «Φωτογραφία και προπαγάνδα, μονάδες προπαγάνδας του γερμανικού στρατού 1939-1945», (τόμος Α΄) και «Φωτογραφία και προπαγάνδα, μονάδες προπαγάνδας του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα 1941-1944» (τόμος Β΄), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος, παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Ευαγγελισμός). Θα μιλήσουν οι Φανή Κωνσταντίνου, π. υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη, Γεώργιος Αγγ. Προκοπίου, π. καθηγητής ΕΜΠ, Γιάννης Π. Τζανετάκος, δημοσιογράφος, και ο συγγραφέας Αλκης Ξ. Ξανθάκης, ο οποίος έκανε 17ετή έρευνα σε αρχεία, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές του μηχανισμού προπαγάνδας των ναζί.

ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Πατέρας»

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει «Ο Πατέρας» του Στρίντμπεργκ από την Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία» και το «Θέατρο Χρωμάτων», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής» (τηλ. 210-34.25.637, Αγ. Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, μετρό Κεραμεικού), κάθε Σάββατο, 9.30 μ.μ. και Κυριακή, 8 μ.μ. Τα σκηνικά είναι του Ανδρέα Σκούρτη και τα κοστούμια του Δημήτρη Ανδριανού. Παίζουν: Γιώργος Βούρος, Μαρία Σκούπα, Γεωργία Ζώη, Αλέξανδρος Βερόνης, Γιώργος Υφαντής, Ελένη Σταυράκη, Σπύρος Δημακόπουλος.

ΜΕGΑRΟΝ ΡLUS

Εμείς και το διαφορετικό

Τρεις συγγραφείς, η Γαλλίδα Κλωντίν Γκαλεά, ο Καναδός Ετιέν Λεπάζ και η Ελληνίδα Μαρία Ευσταθιάδη, συζητούν τη Δευτέρα (7 μ.μ.), στο πλαίσιο του Megaron Plus, για την ξενοφοβία, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Στη συζήτηση θα παρέμβει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Συντονίζει ο Νίκος Βατόπουλος. Σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ και την αμαξοστοιχία-θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και την υποστήριξη της πρεσβείας του Καναδά και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΕΚΘΕΣΗ

Αγγέλικα Βαξεβανίδου

Με την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Αγγέλικα Βαξεβανίδου (γεννημένη στη Γερμανία το 1974) παρουσιάζει από 5 έως 31/12 νέα σειρά έργων με τίτλο «Schlaf Kindlein, schlaf»/«Κοιμήσου παιδάκι κοιμήσου» στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη, μετρό Ακρόπολη). Με τα μεγάλων διαστάσεων σχέδια, η Αγγέλικα Βαξεβάνη σχολιάζει την ευθύνη των ενηλίκων στην ανάπτυξη των παιδιών.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Johan Strauss Οrchestra

Το μουσικό σύνολο Wiener Johann Strauss – Capelle, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του Γιόχαν Στράους, διαλύθηκε μετά τον θάνατο του γιου του και ξανάρχισε να λειτουργεί το 1977, έρχεται στην Αθήνα για να ερμηνεύσει έργα του συνθέτη και άλλων δημιουργών, με τη συμμετοχή οκτώ χορευτών. Απόψε (8.30 μ.μ.) και αύριο (7 μ.μ.) στο θέατρο Μπάντμιντον.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Βραδιές Μπαρόκ

Ρεσιτάλ μπαρόκ μουσικής με όργανα εποχής και τίτλο «Τηλεόραση του 18ου αιώνα» θα δώσουν σήμερα και αύριο ο Αγγελος Λιακάκης (μπαρόκ τσέλο) και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο), εγκαινιάζοντας τις μουσικές βραδιές στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, Αντόνιο Βιβάλντι και Τζιοβάνι Μπατίστα Σόμις. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή