Η Αθήνα του Σπύρου Στάικου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Προσωπικότητα της αρχιτεκτονικής σκηνής της Αθήνας, για περίπου 70 χρόνια, υπήρξε ο ιδιαίτερα παραγωγικός αρχιτέκτων και πολεοδόμος Σπύρος Κ. Στάικος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών. Ο Σπύρος Στάικος μελέτησε και επέβλεψε πάνω από 270 κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά στο ενεργητικό του ξεχωρίζει το έργο του αθηναϊκού Χίλτον (1958-1963), το οποίο συνυπογράφει με τους Εμμανουήλ Βουρέκα και Προκόπη Βασιλειάδη. Ο Σπ. Στάικος ανήκε στη γενιά εκείνη (όπως και ο Βουρέκας, ο Κουτσούρης, ο Καψαμπέλης, ακολουθώντας τους λίγο πρεσβύτερους Κιτσίκη, Λυγίζο κ.ά.), που πρόλαβαν να ανοίξουν τα γραφεία τους πριν από τον πόλεμο, νέοι αρχιτέκτονες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Ο Στάικος άνοιξε το αρχιτεκτονικό του γραφείο το 1935 (επιστρατεύτηκε το 1940) αλλά είναι κυρίως μετά το 1950 που εντάσσεται στην εμπροσθοφυλακή της αστικής ανοικοδόμησης.

Ο Στάικος υιοθέτησε το ύφος του κλασικότροπου μοντερνισμού που τόσο άρεσε στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της Αθήνας την περίοδο 1950-1965. Πολλές πολυκατοικίες της εποχής (π.χ. στην Ηρώδου Αττικού) ή εμπορικά κτίρια γραφείων (Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους) απηχούν αυτήν την ανάγκη διακριτικής επισημότητας στη μορφολογία. Ωστόσο, ο Σπ. Στάικος υπέγραψε πλήθος μεγάλων και επώνυμων έργων, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Κέντρο Αποκαταστάσεως Αναπήρων, το Κέντρο Διανομής ΔΕΗ, το υπουργείο Εργασίας και πολλά ακόμη. Το γραφείο του παρέμεινε σε λειτουργία ώς το 2003.

Η συνεργασία του με τους Εμμανουήλ Βουρέκα και Προκόπη Βασιλειάδη, για την εκπόνηση των σχεδίων του Χίλτον στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την αθηναϊκή αναγέννηση εκείνης της περιόδου. Πολλά, όμως, και από τα λιγότερα προβεβλημένα έργα του χαρακτηρίζονται από συνέπεια και ήθος, ορισμένα δε από αυτά εντάσσονται στο ρεύμα της εποχής τους ως αντιπροσωπευτικά. Ο Σπύρος Στάικος ανήκε σε μια ηρωική γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Βίωσε την αλλαγή της όψης, της σύνθεσης, της λειτουργίας και του ρόλου των Αθηνών μετά τον πόλεμο όντας ένας από τους πρωτεργάτες του εκσυγχρονισμού του αστικού τοπίου. Η μεγάλη ζήτηση που είχε το γραφείο του φανερώνει τη βαθιά σχέση του με τον πυρήνα της αστικής Αθήνας με ένα τρόπο που σήμερα δεν μπορεί να βρει αντιστοιχία.

Η κηδεία του Σπύρου Στάικου γίνεται σήμερα στις 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα του Κοιμητηρίου Κηφισιάς (αντί στεφάνων, δωρεές στο Ιδρυμα Κιβωτός του Κόσμου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή