Εκδήλωση μνήμης για τον Ντίνο Κατσουρίδη στην Ταινιοθήκη

Εκδήλωση μνήμης για τον Ντίνο Κατσουρίδη στην Ταινιοθήκη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Εναν χρόνο μετά τον θάνατο του Ντίνου Κατσουρίδη, ενός από τους ικανότερους και πιο πολυσχιδείς ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου, οι δικοί του άνθρωποι και οι στενοί του φίλοι τον θυμούνται σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (8.30 μ. μ.).

Ο Κατσουρίδης που έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια στις 28 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς, δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο για εξήντα ολόκληρα χρόνια, περνώντας από κάθε πιθανή θέση στην παραγωγή και τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, έχοντας πλούσιο έργο ως μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Το 1960 υπέγραψε την πρώτη του ταινία, το «Είμαι αθώος», με το «Εγκλημα στα παρασκήνια» να ακολουθεί, ενώ η φιλμογραφία του χαρακτηρίστηκε από τη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Αναζητώντας τον Κ», μια ιδιόμορφη αυτοβιογραφία, που έγραψε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Οπως έλεγε, μ’ αυτό το βιβλίο πήρε τη δύσκολη απόφαση να συνθέσει τις σκόρπιες μνήμες του και να καταγράψει τις «Χ-ομολογήσεις» του.

Στο «Αναζητώντας τον Κ», που είναι γραμμένο στο τρίτο πρόσωπο, περνά σχεδόν ένας αιώνας Ιστορίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του κινηματογράφου, ενώ παράλληλα, ξετυλίγεται και η ζωή του Κατσουρίδη, με τις προσωπικές του αναμνήσεις, τις σχέσεις της ζωής του, αλλά και την πορεία του και τις συνεργασίες του στον κινηματογράφο.

Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Ισαβέλλας Μαυράκη «Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά», στο οποίο μιλούν για εκείνον και για τις κοινές τους ιστορίες, οι άνθρωποι που δούλεψαν μαζί του, αλλά και ο ίδιος. Περιγράφοντας τη ζωή του, ο Κατσουρίδης έλεγε, «μισή ζωή κινηματογράφος, μισή έρωτας, και τα δυο μαζί έρωτας αξεδιάλυτος για τη ζωή».

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για εκείνον οι Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Μίμης Πλέσσας,  Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Βάσια Τριφύλλη, Ελένη Ροδίτη,  Πέμη Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη,  Τάκης Σπυριδάκης, Νίκος Καβουκίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Νίνος Μικελίδης και σε βίντεο αρχείου, οι Γιάννης Δαλιανίδης, Γιώργος Αρβανίτης και Τάσος Ζωγράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή