«Cigar box guitar» από έναν εραστή των μπλουζ

«Cigar box guitar» από έναν εραστή των μπλουζ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνογράφος στο επάγγελμα –μεταξύ άλλων, είχε τον ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στη βραβευμένη ταινία του Αρη Μπαφαλούκα «Απνοια» (2010)–, κιθαρίστας από αγάπη για τη μουσική και αυτοδίδακτος οργανοποιός, επειδή έτσι συνδυάζει τις δύο ιδιότητές του: Σε μια μονοκατοικία της Καισαριανής, ο Σταμάτης Δεληγιάννης αποτίει φόρο τιμής στους πρώτους μπλουζίστες του αμερικανικού Νότου, κατασκευάζοντας κιθάρες από κουτιά πούρων, όπως έκαναν από τα μέσα του 19ου αιώνα οι μαύροι τραγουδοποιοί, αρχικά σκλάβοι και αργότερα φτωχοί καλλιεργητές, που δεν είχαν τα χρήματα να αγοράσουν πραγματικά μουσικά όργανα.

Τέσσερα χρόνια πριν

Ο ίδιος περιγράφει την όλη διαδικασία ως αυτό το μικρό θαύμα, που συντελείται «αν βάλεις χορδές σε ένα ξύλινο κουτί» και εξηγεί ότι πειραματίστηκε για πρώτη φορά με τη μετατροπή ενός άδειου κουτιού σε άρτιο και απόλυτα λειτουργικό μουσικό όργανο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Σήμερα, κάθε «cigar box guitar» τού παίρνει περίπου δύο εβδομάδες, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία και μία συμβατική κιθάρα για προσωπική χρήση.

Μολονότι έχει αντικαταστήσει τα παραδοσιακά… σκουπόξυλα ή κομμάτια από σανίδες με καλής ποιότητας ξύλο κατάλληλο για μπράτσο κιθάρας, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητα των οργάνων, κατά τ’ άλλα ακολουθεί πιστά τη μέθοδο των πρώτων «δασκάλων». Το αποτέλεσμα είναι άταστες κιθάρες, που παίζονται αποκλειστικά με «σλάιντ», μία τεχνική πολύ συνηθισμένη στα μπλουζ – ουσιαστικά το «γλίστρημα» πάνω στις χορδές, κάποτε με λάμες μαχαιριών ή με σπασμένους λαιμούς μπουκαλιών περασμένες στα δάχτυλα, στις μέρες μας με ειδικούς κυλίνδρους από μέταλλο, γυαλί ή πηλό. Η μοναδική δυσκολία στο όλο εγχείρημα έγκειται στην εύρεση των κουτιών από συσκευασίες πούρων, τα οποία στις μέρες μας σπανίζουν.

Και… ηλεκτρική

Ισως η καλύτερη «διαφήμιση» για τη δουλειά του Σταμάτη Δεληγιάννη είναι η cigar box guitar, που εμφανίζει επί σκηνής ο Ηλίας Ζάικος των Blues Wire, του μακροβιότερου και πιο καταξιωμένου ελληνικού μπλουζ σχήματος. Κατόπιν αιτήματος του Ηλία Ζάικου δημιούργησε και την πρώτη του ηλεκτρική εκδοχή τού παραδοσιακού οργάνου, την οποία δώρισε στον διάσημο μουσικό – πρακτική που μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει με τις περισσότερες κιθάρες του, καθώς δυσκολεύεται να τις αντιμετωπίσει ως «προϊόντα».

Σύντομα, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν παραγγελίες για ακουστικές ή ηλεκτρικές κιθάρες–κουτιά μέσω της ιστοσελίδας www.geetar.gr. Μέχρι τότε, η επικοινωνία με τον οργανοποιό είναι δυνατή μέσω της σελίδας «Geetar» στο facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή