Φως στον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο

Φως στον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Ορατός και τη νύχτα είναι πλέον ο δωρικός Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο – ένα από τα σημαντικότερα ιστάμενα αρχαία μνημεία της Πελοποννήσου. Το έργο φωτισμού του μνημείου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.

Χρονολογούμενος στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα, ο Ναός του Απόλλωνα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα δείγματα αρχιτεκτονικής δωρικού ρυθμού και μαρτυρεί την οικονομική και πολιτική ισχύ της Κορίνθου κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, όταν η πόλη πρωτοστάτησε στην ίδρυση αποικιών στη δυτική Μεσόγειο. Η δίρριχτη στέγη του κτιρίου, με τα αετώματα και τις πήλινες σφίγγες στις γωνίες, λειτούργησε ως πρότυπο για πολλά κτίρια της εποχής. Μετά την καταστροφή της Κορίνθου από τον στρατηγό Λεύκιο Μόμμιο, το 146 π.Χ., και την επανίδρυσή της ως ρωμαϊκής αποικίας, ο ναός μετασκευάστηκε, ενδεχομένως για να στεγάσει την αυτοκρατορική λατρεία. Σήμερα, στη θέση τους στέκονται επτά από τους κίονες του κτιρίου, όπως επίσης και η νοτιοδυτική γωνία του επιστυλίου. Η πρώτη ανασκαφή στον χώρο της Αρχαίας Κορίνθου πραγματοποιήθηκε το 1886 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dorpfeld, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ώς τις μέρες μας.

Η προβολή του μνημείου, αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, ήταν ο κύριος στόχος της μελέτης ηλεκτροφωτισμού, που εκπονήθηκε από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικού φωτισμού «Διάθλασις» και έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2012. Επιδίωξη των μελετητών ήταν να αναδείξουν τη μορφή και το δομικό υλικό κατασκευής του ναού χωρίς να τον απομονώσουν από το άμεσο περιβάλλον του, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποφυγή της φωτορρύπανσης και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω χορηγίας της Club Hotel Casino Loutraki Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT