Μάνος Χατζιδάκις: «Η Εποχή της Μελισσάνθης»

Μάνος Χατζιδάκις: «Η Εποχή της Μελισσάνθης»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με την «Καθημερινή» το τέταρτο cd της σειράς του Μάνου Χατζιδάκι: «Η Εποχή της Μελισσάνθης». Πρόκειται για μια μουσική ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά περιστατικά, στην οποία ο συνθέτης επιχειρεί να προσεγγίσει, μέσα από την τραγική φιγούρα της μάνας, τον παραλογισμό του πολέμου, τον θρήνο της ανθρώπινης απώλειας, την ατέλειωτη αγάπη. Ο ίδιος ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο στη μητέρα του, στην ιερή της μνήμη. Το έργο εξυψώνουν με τις ερμηνείες τους η Μαρία Φαραντούρη και ο Βασίλης Λέκκας.

«Η Εποχή της Μελισσάνθης» απασχόλησε τον Μάνο Χατζιδάκι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έργο του, με εξαίρεση την «Αμοργό» που εν τέλει άφησε ημιτελή. Ο ίδιος σημειώνει ως χρονολογία δημιουργίας του έργου τη δεκαετία 1970 – 1980, αλλά είναι βέβαιο ότι τον απασχολούσε από πολύ νωρίτερα. Ηδη το 1965 είχε γράψει ένα αρκετά εκτενές ποίημα 77 στίχων με τίτλο «Μελισσάνθη» το οποίο και αποτέλεσε τον βασικό κορμό του μουσικού έργου που έμελλε να ολοκληρώσει δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Το φιλόδοξο αυτό έργο αποφάσισε να το παρουσιάσει για πρώτη φορά το 1980, όντας ακόμα διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Η νέα μεγάλη προσφορά της «Κ», σειρά έργων που κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την «Καθημερινή», αποτελείται από οκτώ εκδόσεις που καταδεικνύουν πώς το ποιητικό επίτευγμα ενός ανθρώπου, η διεθνής ελληνικότητα, αγαπήθηκε και ανανέωσε τη μυθολογία ενός ολόκληρου λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή