Γκαλά αστέρων, από το 1986 στο σήμερα

Γκαλά αστέρων, από το 1986 στο σήμερα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΟΡΟΥ. Ηταν ένας Καναδός πολίτης γεννημένος στη… Σαγκάη από… Ρώσους πρόσφυγες και παντρεμένος με… Γαλλίδα μπαλαρίνα που είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει μια πρωτότυπη (;) χορευτική εκδήλωση. Ο Βίκτορ Μέλνικοφ στο Μοντρεάλ του Καναδά έστησε το πρώτο Gala des Etoiles το 1986 και δημιούργησε ένα θεσμό με… πατέντα. Στην Αθήνα, τις ένδοξες μέρες του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, τα πρώτα αστέρια έλαμψαν κάτω από την Ακρόπολη τον Ιούνιο 1998. Και τι αστέρια! Από τα πολλαπλά εξαιρετικά χορευτικά συγκροτήματα του Καναδά (φυσικά) μέχρι το Βασιλικό Μπαλέτο-Κόβεντ Γκάρντεν και την Οπερα του Παρισιού, από το Σικάγο και τη Βοστώνη μέχρι τα τότε Κίροφ (Ζελένσκι) και τα Μπολσόι – κρατηθείτε: η Μάγια Πλισέτσκαγια! Μια βραδιά 24 αστέρων (!) που κράτησε περί τις… 4 ώρες!

Σε αυτά τα γκαλά οι χορευτές (σε σόλο ή ντουέτα συνήθως) φθάνουν με το ρεπερτόριό τους, τα κοστουμάκια τους και τις… μουσικές τους για τα δικά τους τέμπο. Βλέπουμε πασίγνωστα και αγαπημένα αποσπάσματα των κλασικών -όπου οι σταρ ανταγωνίζονται αλλήλοις σε τεχνικές επιδείξεις- πρωτότυπα κομμάτια νεοκλασικής ή μοντερνίζουσας έκφρασης -από τους νεότερους- που συχνά μας εκστασιάζουν και, σπανιότερα, βινιέτες απροσδόκητες και τόσο καλοδεχούμενες. Με το πέρασμα του χρόνου το είδος (με διάφορες παραλλαγές του πατενταρισμένου τίτλου) καθιερώθηκε, επαναλήφθηκε ad nauseam και συχνά εκφυλίστηκε σε μια παρέλαση ανωνύμων αστέρων, αστερίσκων ή και ετερόφωτων… πλανητών. Πόσα και πόσα δεν έλαμψαν ή προσπάθησαν να λάμψουν κάτω από την Ακρόπολη και αργότερα μέσα στο Μέγαρο, στο Πάλλας, στο Μπάντμιντον.

Ετσι, αν μόλις πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαμε αστραποφεγγιά στο Ρωμαϊκό μας Αμφιθέατρο (και φυσικά εκτός Φεστιβάλ) στα μέσα του Γενάρη μας προσφέρθηκε ένα ακόμη γκαλά, όμως με ιδιαίτερη αφιέρωση (στη μνήμη του Νουρέγεφ) και από χορευτές του ιδίου κλίματος, βλέπετε από το ίδιο συγκρότημα, το επιφανέστατο Μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού. Αφιέρωμα στον Ρούντι έχει ξαναγίνει, όμως αυτή τη φορά οι χορευτές προέρχονταν από το δικό του συγκρότημα και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Εκπληρώθηκαν; Θα τα πούμε στο επόμενο σημείωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή