Ξεκινώντας από την Ηετιώνεια Πύλη

Ξεκινώντας από την Ηετιώνεια Πύλη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πύλη, που κάποτε δέσποζε στον σημερινό κεντρικό λιμένα του Πειραιά, έχοντας πάρει το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Ηετίωνα, μετατρέπεται σταδιακά σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, όπως αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο. Την οριστική μελέτη αποκατάστασης του ορθογώνιου ανατολικού πύργου της Ηετιώνειας Πύλης, που οικοδομήθηκε σε τέσσερις φάσεις από το 482 έως τα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα για την περιφρούρηση του λιμανιού, ενέκρινε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Προβλέπεται αφενός η δομική αποκατάσταση του ερειπωμένου οχυρωματικού μνημείου, αλλά και η ανάκτηση της αρχικής γεωμετρίας του, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης δέκα σωζόμενων αρχαίων λίθων. Η πρόσβαση στο μνημείο θα γίνεται μέσω μιας μεταλλικής πεζογέφυρας, που θα περνάει πάνω από την τάφρο, όπως πιθανότατα συνέβαινε και κατά την αρχαιότητα.

Το συνολικό έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της πύλης, συνολικής έκτασης 2,5 στρεμμάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα τμήμα του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», που προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον χώρο του παλιού σιλό, του Θεματικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το αρχαίο λιμάνι του Πειραιά στον λόφο Καστράκι Δραπετσώνας και του Μουσείου Μετανάστευσης στην πρώην πέτρινη αποθήκη.

Η πολύπαθη Ηετιώνεια Πύλη και οι οχυρωματικοί πύργοι της υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τον καταστροφικό βομβαρδισμό του Πειραιά το 1944. Δύο δεκαετίες νωρίτερα, είχαν πληγεί από την κατασκευή σιδηροδρόμου για την εξυπηρέτηση του σιλό, αλλά και από την εγκατάσταση προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή το 1922.

Ψηφιακό μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος μπορεί να παραμένει ακόμα μακριά από την υλοποίηση, όμως το ΚΑΣ έδωσε την έγκρισή του για τη χωροθέτηση ενός ψηφιακού μουσείου αφής εντός του αρχαιολογικού χώρου, και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Μοναστηρίου και Κρέοντος. Το ψηφιακό μουσείο δημιουργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης», που αποτελεί καρπό συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το υπουργείο Παιδείας. Θα στεγαστεί αρχικά σε μια προσωρινή κατασκευή, με στόχο αργότερα να ενταχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή