Το μεγάλο, διήμερο πάρτι της Πλάκας

Το μεγάλο, διήμερο πάρτι της Πλάκας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι τυχερή η Πλάκα που έχει την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Οχι μόνο γιατί η Εταιρεία έχει την έδρα της σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της περιοχής, στην οδό Τριπόδων. Στα πρώτα της βήματα, τη δεκαετία του ’70, σε εποχές που η έννοια της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ήταν σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρεία πρωταγωνίστησε στην απαιτητική αλλά νικηφόρο μάχη σωτηρίας της Πλάκας.

Κι έκτοτε αποτελεί ζωντανό κύτταρό της. Και ας εξαπλώθηκε η δράση της σε όλη την Ελλάδα, από τις Πρέσπες μέχρι τους Δελφούς και από την Πύλο μέχρι το Αιγαίο. Η Ελληνική Εταιρεία είναι ταυτισμένη με την Πλάκα για έναν ακόμη λόγο: υπό τη δική της σκέπη λειτουργεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, ένα «άγρυπνο μάτι» της κοινωνίας των πολιτών, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για να προστατευθεί η ιστορική συνοικία.

Μέσα από την κοινωνία

Τι πιο φυσικό λοιπόν να είναι η Πλάκα το επίκεντρο των διήμερων εορτασμών για τα 40 χρόνια της ΕΛΛΕΤ, στις 18 και 19 Μαΐου! Με πλήθος εκδηλώσεων και προτάσεων που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες και τα γούστα, η Ελληνική Εταιρεία μάς καλεί σε μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή για να μας θυμίσει τι έχουμε στα χέρια μας. Και όχι μόνον αυτό: στην περίπτωση της ΕΛΛΕΤ επιβεβαιώνεται το πόσο ανάγκη έχουν οι γειτονιές και οι πόλεις μας ανεξάρτητους, ιδιωτικούς φορείς, βλαστούς μέσα από την κοινωνία, ικανούς να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν ή να ζωντανέψουν μια γειτονιά ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Τα «highlight» του διήμερου προγράμματος εντοπίζονται το βράδυ του Σαββάτου: η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά (η μόνη εκδήλωση με εισιτήριο) και τα μεσάνυχτα η «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς σε μνημεία της περιοχής. Επίσης, σημειώστε την παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης και η ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους (Σάββατο), τις καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων, στην πλατεία Πλατάνου (Κυριακή), την παρουσίαση της Απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη στην πλατεία Μουσαίου και Λυσίου (Κυριακή), τους παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Κυριακή). Ενα σημαντικό τμήμα του προγράμματος απευθύνεται στα παιδιά: παιδικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής, δημόσιων και ιδιωτικών, παιχνίδια αρχαίων και το παιδικό πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ «Αναπλαγυαλούχα» στο Παιδικό Μουσείο κ.ά. Ολόκληρο το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΕΤ (www.ellet.gr).

Αντίδραση στην καταστροφή

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά. Κάτοικοι του Λονδίνου εκείνη την εποχή, παρακολουθούσαν με τρόμο τις μεγάλες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Καταλυτικό ρόλο για την οριστική απόφασή τους να ιδρύσουν την Εταιρεία υπήρξε ένα κατά τ’ άλλα θλιβερό γεγονός: η βάρβαρη κατεδάφιση της εντυπωσιακής καθολικής εκκλησίας του Ηρακλείου, που έγινε χώρος στάθμευσης με διαταγή του Στυλιανού Παττακού…

Οσο για την πρώτη μεγάλη καμπάνια της Εταιρείας, ήταν η ματαίωση της ίδρυσης βιομηχανικής ζώνης στον νότιο Σαρωνικό. Η υπογραφή της ακυρωτικής πράξης υπήρξε η πρώτη οικονομική πράξη της κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης με τις υπογραφές των Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Ξενοφώντα Ζολώτα. Αλλος ένας λόγος για να γιορτάσουμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσα σε δεκάδες άλλους.

Εργα που είναι σε εξέλιξη

Πλήθος πρωτοβουλιών, διαγωνισμών, διασωστικών και ερευνητικών προγραμμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας σε όλη τη χώρα, που φιλοδοξεί να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας. Αμεση είναι η εμπλοκή της ΕΛΛΕΤ στον αγώνα της διάσωσης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1998 με πρωτοστάτη τον ιστορικό και τότε γενικό γραμματέα της Κώστα Μ. Σταματόπουλο. Η ΕΛΛΕΤ συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια του γαλλικού συλλόγου «Les amis de la Cappadoce» για την αποκατάσταση του θόλου της «κόκκινης εκκλησίας» στην Καππαδοκία. Αποφασιστική ήταν η συνεισφορά της στις αποκαταστάσεις δύο, ακόμη, ναών: του Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας» και του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια Μάνης. Σημειώστε επίσης το βραβείο Αειφόρου Σχολείου όσο και το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή