Τεχνόπολις, ανοιχτή, σύγχρονη και εύρωστη

Τεχνόπολις, ανοιχτή, σύγχρονη και εύρωστη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί το Γκάζι είναι ένας άλλος πλανήτης σε σχέση με ό,τι ξέρουμε από τις βραδινές μας εξορμήσεις. Ηρεμία απόλυτη αλλά και μια διαφορά αν σκεφτούμε την περιοχή πριν από 3 ή 4 χρόνια. Στις αποβάθρες του σταθμού του μετρό παρατηρώ αρκετό κόσμο, που σημαίνει ότι ένας υπολογίσιμος αριθμός Αθηναίων ζει ή εργάζεται εδώ κοντά.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η επιβλητική παρουσία της Τεχνόπολης στη ζωή αυτής της ερμαφρόδιτης αστικής νησίδας. Εδώ παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες το πυκνό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την Τεχνόπολη και η οποία στα χρόνια της διοίκησης Καμίνη διεκδικεί μια πιο αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Αυτό σημαίνει μετακίνηση από τη θολή εικόνα ενός χώρου που φιλοξενεί κάθε είδους συναυλίες, φεστιβάλ ή εταιρικές εκδηλώσεις σε ένα περισσότερο συγκροτημένο προφίλ δομημένο πάνω σε οριοθετημένους άξονες. Αυτοί είναι ο διεθνής προσανατολισμός, η έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, η στήριξη κοινωνικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων και η ανάδειξη δημιουργικών καλλιτεχνικών ομάδων της Αθήνας.

Εχω απέναντί μου τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης Κωνσταντίνο Μπιτζάνη. Του επισημαίνω τη μέτρια φήμη του Δήμου Αθηναίων ως παραγωγού πολιτιστικών προϊόντων. Πλήθος εκδηλώσεων χωρίς αρχή, μέση και τέλος, διασκορπισμένες στις διαφορετικές δημοτικές υποδομές. «Ηταν έτσι ακριβώς αλλά πριν από εμάς. Ο καθένας μπορούσε να προτείνει οτιδήποτε με καλές πιθανότητες να “περάσει”. Σήμερα επιλέγουμε εμείς. Ο πρώην Πολιτισμικός Οργανισμός δίνει βάρος στις γειτονιές, στην ερασιτεχνική δημιουργία και στον χορό και στο θέατρο. Εμείς, ως Τεχνόπολις, στρεφόμαστε σε παραγωγές που μπορούν να προσελκύσουν και τους ξένους επισκέπτες της πόλης, διευκολύνουμε τις δημιουργικές ομάδες της πόλης να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές μας για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θέλουμε να αναδείξουμε την Τεχνόπολη ως κόμβο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα: μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκαινιαστεί το αντίστοιχο κέντρο στο αεροφυλάκιο που βρίσκεται απέναντι από τον 9.84».

Σημαντικό τμήμα της δουλειάς του κ. Κωνσταντίνου Μπιτζάνη αποτελούν τα οικονομικά της Τεχνόπολης. Το περασμένο καλοκαίρι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τεχνόπολης Φώτη Ιγνατίου και δύο στενών συνεργατών του για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί μήνυση από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο.

Πλεόνασμα

Αυτά, όμως, αφορούν το παρελθόν που ούτως ή άλλως θα κρίνει σύντομα η Δικαιοσύνη. Ως προς το «σήμερα» ο κ. Κ. Μπιτζάνης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι στη διάρκεια της σύντομης θητείας του τα οικονομικά μεγέθη της Τεχνόπολης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Σε περιβάλλον κρίσης τα ίδια έσοδα αυξήθηκαν από 1.012.000 ευρώ το 2010 σε 1.605.000 το 2012, ενώ η «λανθάνουσα» επιχορήγηση μειώθηκε από τα 1.892.000 στα 1.008.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Τεχνόπολις «βγάζει λεφτά» από την παραχώρηση των εγκαταστάσεών της και τις συμπαραγωγές (κυρίως συναυλίες) και τη διαχείριση των δημοτικών κυλικείων: στα 2,5 χρόνια της νέας δημοτικής αρχής τα έσοδα από τα κυλικεία τριπλασιάστηκαν. «Εχουμε έναν πυλώνα κερδοφόρων εκδηλώσεων που ουσιαστικά χρηματοδοτούν τις μη κερδοφόρες», σημειώνει ο κ. Κ. Μπιτζάνης. Τα έξοδα μειώθηκαν από τα 2.542.000 στα 2.136.000 ευρώ. Ετσι το έλλειμμα του 2010 (393.994) έγινε πλεόνασμα το 2012 (41.000) με θετικές προοπτικές για φέτος: 205.000 ευρώ.

Στα θετικά της νέας διοίκησης συγκαταλέγεται η δημιουργία και η λειτουργία του Βιομηχανικού Μουσείου από τις 27 Ιανουαρίου. «Δεν ξοδέψαμε ούτε μισό ευρώ κρατικό χρήμα για να το φτιάξουμε. Χρησιμοποιήσαμε πόρους από έσοδά μας και χορηγίες». Οταν ρωτάω τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης ποιο είναι το όραμά του για τον εμβληματικό αυτό χώρο της Αθήνας, χαμογελάει. «Είναι αυτό που βλέπετε να συμβαίνει κάθε μέρα. Και συνεχίζεται μέρα με τη μέρα, δεν σταματάει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή