Ιωάννα Χατζηνικολή, εκδότρια με προσφορά

Ιωάννα Χατζηνικολή, εκδότρια με προσφορά

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Πάνε χρόνια, τώρα, που δεν την βλέπαμε πίσω από τις στοίβες των βιβλίων της σ’ εκείνο το ισόγειο στέκι της Ζωοδόχου Πηγής. Τα προβλήματα υγείας είχαν απομακρύνει την εκδότρια και μεταφράστρια Ιωάννα Χατζηνικολή απ’ ό,τι αγάπησε περισσότερο μαζί με τα ταξίδια: τα βιβλία.

Την περασμένη Παρασκευή τελείωσε και βιολογικά η διαδρομή της. Χθες στις 12 το μεσημέρι κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Νίκαιας. Ηταν 83 χρόνων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έγινε πολύ νέα μέλος της ΕΠΟΝ στη διάρκεια της Κατοχής, μπήκε στη Νομική αλλά δεν την τελείωσε ποτέ. Την γοήτευαν τα βιβλία, ιδίως τα γαλλικά, που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του πατέρα της. Και κάποια στιγμή αποφάσισε όχι μόνο να μεταφράσει τους Γάλλους συγγραφείς που την είχαν γοητεύσει, αλλά και να τους εκδώσει.

Ξεκίνησε ως εκδότρια το 1973, πριν από σαράντα χρόνια ακριβώς, και μάλιστα με βιβλίο μαγειρικής. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Γρήγορα στράφηκε στους ξένους συγγραφείς και μέσω των εκδόσεων Χατζηνικολή γνωρίσαμε πολλούς: Φίλιπ Ροθ, Τόμας Πίντσον, Τζέιμς Τζόις, Ντον Ντελίλο, Πολ Ελιάρ και βεβαίως τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, με την οποία στην πορεία ανέπτυξε μεγάλη και ισχυρή φιλία. Μερικοί από τους τίτλους που έγιναν τα μπεστ σέλερ της δεκαετίας του ’70 και του ’80 ήταν: «Αδριανού απομνημονεύματα», «Μέριλιν» του Νόρμαν Μέιλερ, «Ελληνικό καλοκαίρι» του Ζακ Λακαριέρ, «Ανάβαση της νύχτας» του Μισέλ Ντεόν, «Μέσα στο δίκτυ» της Αϊρις Μέντοχ. Κάποια από αυτά είναι πολύτιμα σε αρκετές βιβλιοθήκες.

Στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90 η Ιωάννα Χατζηνικολή ήταν πάντα εκεί, στο ισόγειο της Ζωοδόχου Πηγής. Τότε που η «πιάτσα» του βιβλίου ήταν στη Σόλωνος και τους γύρω δρόμους. Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τα βιβλία των εκδόσεων «Χατζηνικολή» έχουν περάσει πλέον στις εκδόσεις «Βασδέκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή