Αφιέρωμα στη Χέρτα Μίλερ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο μια σημαντική και μάλιστα βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέας. Η Χέρτα Μίλερ έχει μια μυθιστορηματική ζωή, αφού έζησε το ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο των χωρών του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Η Χέρτα Μίλερ γεννήθηκε στο Νίτσκιντορφ, ένα μικρό γερμανόφωνο χωριό της δυτικής Ρουμανίας. Σπούδασε ρουμανική και γερμανική φιλολογία, εργάστηκε ως μεταφράστρια σε βιομηχανία, αλλά απολύθηκε ακριβώς επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Σεκουριτάτε. Το πρώτο της βιβλίο το εξέδωσε εκεί, στη Ρουμανία, το 1982, λογοκρίθηκε όμως από το καθεστώς και τελικά εκδόθηκε, δύο χρόνια αργότερα, στη Γερμανία. Το 1987, δύο χρόνια πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, εγκατέλειψε τη Ρουμανία και βρέθηκε στο Βερολίνο όπου και ζει. Το 2009, τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ για την ποιητικότητα και την αμεσότητα της γραφής της.

Η ζωή της, οι εμπειρίες της, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και συγκρούστηκε, περνούν μέσα από μια έκθεση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε από 29 Ιουνίου ώς 26 Αυγούστου στο κτίριο της οδού Ομήρου στην Αθήνα. Τίτλος της έκθεσης «Ο φαύλος κύκλος των λέξεων» και μέσα από ντοκουμέντα και φωτογραφίες ακολουθεί τα βήματα της βραβευμένης συγγραφέως από τα παιδικά της χρόνια στη Ρουμανία μέχρι την τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ. Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν αποσπάσματα τηλεοπτικών συνεντεύξεων, στα οποία η Χέρτα Μίλερ μιλάει για τη ζωή της στις δύο πατρίδες της, τη φυγή της από τη Ρουμανία και το συγγραφικό της έργο. Αγνωστα κολλάζ της ίδιας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 θα ολοκληρώσουν την εικόνα μιας συγγραφέως που δεν συνηθίζει να μιλάει πολύ δημοσίως.

Παραλλήλως σχεδόν με την έκθεση κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» (απ’ όπου κυκλοφορεί όλο το έργο της στα ελληνικά) το νέο της βιβλίο με τίτλο «Το αγρίμι της καρδιάς», ένα βιβλίο για τον φόβο, την αντίσταση, τη φιλία, την αδιαπραγμάτευτη θέληση για ζωή, αλλά και τον έρωτα σε συνθήκες απόλυτου ολοκληρωτισμού.

​​- Η έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε θα λειτουργεί από Δευτέρα ώς Πέμπτη 9 το πρωί με 9 το βράδυ και την Παρασκευή ώς τις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή