«Τα Κύματα» στο Βυρσοδεψείο

«Τα Κύματα» στο Βυρσοδεψείο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη παράσταση που θα παιχτεί μόνο για δέκα βραδιές ετοιμάζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στον χώρο του Βυρσοδεψείου στον Βοτανικό. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε στη σκηνή εδώ στην Ελλάδα, από τις 10 έως τις 20 Ιουλίου ένα από τα πιο πειραματικά έργα της Βιρτζίνια Γουλφ, «Τα Κύματα», γραμμένο το 1931. Η σκηνοθέτις Αγγελίτα Τσούγκου, μια ομάδα έξι ηθοποιών και μιας χορεύτριας επιχειρούν να ενσαρκώσουν την παρέα των φίλων που μεγαλώνουν μαζί από την παιδική ηλικία μέχρι το τέλος. Κάθε κεφάλαιο του έργου αντιπροσωπεύει μια ηλικία, κάθε ηλικία παρομοιάζεται με μια φάση της μέρας. Στην παιδική ηλικία «ο ήλιος έκανε αιχμηρούς τους τοίχους του σπιτιού» και στον συνολικό απολογισμό «ο ήλιος είχε δύσει. Ουρανός και θάλασσα δεν ξεχώριζαν». Μέσα σε μια πραγματικότητα άλλοτε πιο ομαλή, άλλοτε πιο σκληρή η Σούζαν, η Ρόντα, η Τζίννυ, ο Μπέρναρντ, ο Νέβιλ και ο Λούις αυτοπροσδιορίζονται διαρκώς. Στο έργο δεν υπάρχει εξωτερική δράση ούτε διάλογος. Ομως οι εσωτερικές σκέψεις των ηρώων ρέουν ξεδιπλώνοντας την κοινή τους πορεία.

«Οταν αποφάσισα να διασκευάσω και να σκηνοθετήσω τα “Κύματα” έπρεπε να αντιμετωπίσω το θέμα του Πάρσιφαλ, του έβδομου φίλου της παρέας που πεθαίνει στη μέση του έργου», αναφέρει σε συνομιλία της με την «Κ» η Αγγελίτα Τσούγκου. «Ο Πάρσιφαλ είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, αλλά την εσωτερική του σκέψη δεν την ακούμε ποτέ. Είναι ένα σύμβολο, το ιδανικό. Στην παράστασή μας ο Πάρσιφαλ παίρνει ζωή μέσα από το σώμα μιας χορεύτριας και ο θεατής δεν θα δει ποτέ το πρόσωπό του. Με μια live camera που έχει στο σώμα του παρακολουθεί τους χαρακτήρες και μας δείχνει αυτό που επιλέγει να δει».

Μέσα σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον οι έξι πρωταγωνιστές των «Κυμάτων» περνούν σαν κύμα από τη μια ηλικία στην άλλη. Η Αγγελίτα Τσούγκου εξηγεί πως «οι ηθοποιοί της παράστασης ανακαλούν τα στοιχεία της παιδικής ηλικίας, βιώνουν με ρεαλιστικό τρόπο τα γεγονότα στην ηλικία των τριάντα πέντε και κάνουν μια υπόθεση για τις μεγαλύτερες ηλικίες με την καθοδήγηση της Βιρτζίνια Γουλφ που γράφει στο κεφάλαιο όπου οι ήρωές της έχουν φτάσει στην τρίτη ηλικία: «Ο ήλιος βασίλευε. Τα Κύματα έχαναν το φως τους, κλονίζονταν κι έπεφταν, κατέρρεαν σαν γκρίζος πέτρινος τοίχος, χωρίς ίχνος φωτεινής ρωγμής… Ο αφρός χλώμιασε κι άφηνε εδώ κι εκεί μαργαριτάρια, μια λευκή μαρμαρυγή στην αχλύ της άμμου».

Στην παράσταση παίζουν οι Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μπάμπης Γούσιας, Δημήτρης Τσέλιος, Φλάβιος Νεάγκου και Ερμίρα Γκόρο. Η μετάφραση του έργου είναι του Αρη Μπερλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή