Νέες εκδόσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Νομοκανονικά Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου

τεύχος 1, έτος 2013

Εκτός από τα άρθρα, τις μελέτες, τις γνωμοδοτήσεις και τις αποφάσεις των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων καθώς και τις βιβλιοκρισίες, στη νέα περίοδο η Επιθεώρηση εγκαινιάζει μια καινούργια ενότητα η οποία, εφ’ όσον συντρέχει λόγος, περιλαμβάνει βιβλιογραφική αποδελτίωση ή ενημέρωση επί της νεότερης εκκλησιαστικής νομοθεσίας, ή επιστημονικό διάλογο, ή έναν συνδυασμό και των δύο αυτών κειμενικών κατηγοριών.

ΜΕΛΕΤΗ

ΛΙΤΣΑ ΛΕΜΠΕΣΗ

Η μουσική και οι ήχοι στην ποίηση

του Γιάννη Ρίτσου, εκδ.Μανδραγόρας, σελ. 320

Η συγγραφέας αποδελτίωσε και κατέγραψε όλους τους στίχους του ποιητή που περιέχουν αναφορά στη μουσική ή στους ήχους, προκαλώντας μια νέα ανάγνωση και συνθέτοντας έτσι ένα νέο ποιητικό σύνολο. «Το τραγούδι της αδερφής μου», «Η Σονάτα του σεληνόφωτος», «Το εμβατήριο του ωκεανού», «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμούς βροχής». Αποδεικνύεται έτσι πως παράλληλα προς την εικόνα, η μουσική παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ποίηση του Ρίτσου ο οποίος είχε πολυποίκιλες βιωματικές μουσικές-καλλιτεχνικές εμπειρίες όπως η ενασχόλησή του με την εκμάθηση πιάνου και η συγγραφή στίχων και τραγουδιών για μελοποίηση.

ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ επιμ.

Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: Ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας

εκδ. Μουσείο Μπενάκη, σελ. 204

Ο Σταύρος Καλλέργης πρωτοστάτησε στην οργανωμένη έκφραση των σοσιαλιστικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του 1890. Οργανωτής του πρώτου εορτασμού της Πρωτομαγιάς το 1893, διέθεσε απλόχερα την περιουσία του για τις ανάγκες του κινήματος, συνελήφθη και φυλακίστηκε, κατέφυγε στη Γαλλία, συγκρούστηκε με το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και με τους συντρόφους του. Στις αρχές του 20ού αιώνα, επέστρεψε στη γενέτειρά του Κρήτη, επιδόθηκε στο εμπόριο, δημιούργησε οικογένεια και έζησε ώς το 1926 μακριά από το σοσιαλιστικό κίνημα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

CΑRΟLΙΝΕ ΜΑΤΤΗΕWS

Σαν ένα όνειρο

μετ.: Κλαίρη Λαϊνά, εκδ. Bell, σελ. 368 – 7,70 ευρώ

Η Νελ Μακναμάρα ζει ευτυχισμένη.  Εχει έναν σύντροφο που τη λατρεύει και μια μικρή κόρη που είναι και για τους δυο τους ένας θησαυρός. Κι έχει σταθερή δουλειά σε ένα εστιατόριο. Οταν αποφασίζεται η ανακαίνιση του εστιατορίου, η Νελ βρίσκει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το δημιουργικό της ταλέντο. Και παίρνοντας κουράγιο  αποφασίζει να αρχίσει να σχεδιάζει τις δικές της πρωτότυπες τσάντες που σύντομα γίνονται ανάρπαστες.  Φαίνεται πως τα πιο τρελά της όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Η επιτυχία ωστόσο έχει ένα τίμημα. Σύντομα η Νελ θα βρεθεί να αναρωτιέται αν μπορεί στ’ αλήθεια να τα έχει κανείς όλα.

ΟΔΗΓΟΣ

ΑLΒΕRΤΑ GALLA – MICHELE ΒUΟΝSΑΝΤΙ

Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης

εκδ. Mystis, σελ. 142 – 7,90 ευρώ

Οι ομορφότερες παραλίες της Κρήτης: ήσυχες, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, σχεδόν κρυφές. Και οπωσδήποτε με πεντακάθαρα νερά. Για να φτάσει κανείς πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητό του και να περπατήσει. «Διαλέξαμε», λένε οι συγγραφείς, «ιδανικές τοποθεσίες και προσπαθήσαμε να δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να πάτε εκεί».  Πολλές από τις παραλίες βρίσκονται σε θέσεις ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος.  Ο οδηγός απευθύνεται σε περιηγητές  που προτιμούν να αποφεύγουν τα πλήθη. Κυκλοφορεί επίσης στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρώσικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή