ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων έχει δημιουργήσει τα τελευταία 200 χρόνια μια αχανή πινακοθήκη προσώπων. Το δίκτυο του μουσείου της Madame Tussaud σε διάφορες πόλεις του κόσμου φέρνει στο προσκήνιο προσωπικότητες της επικαιρότητας που σπρώχνουν άλλες στην αποθήκη, σε μια διαρκή ανακύκλωση, για λόγους ιστορικής συγκυρίας αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το κέρινο ομοίωμα της Αγκελα Μέρκελ είναι το νέο πολυδιαφημισμένο έκθεμα του μουσείου της Madame Tussaud στο Βερολίνο. Αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές και όπως ήταν φυσικό, κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα. Κρίθηκε αρκετά επιτυχημένο και η διαδικασία του τελικού σταδίου, με τους ειδικούς καλλιτέχνες να βάζουν τις τελευταίες πινελιές, προωθήθηκε με σειρά φωτογραφιών από το πρακτορείο Reuters. H Μέρκελ εμφανίζεται με το γνωστό υπομειδίαμα και με τα χέρια της ενωμένα μπροστά στη χαρακτηριστική κίνηση. Για το επόμενο διάστημα θα είναι το ομοίωμα που θα αναζητήσουν περισσότερο οι επισκέπτες, καθώς ο ρόλος των μουσείων κέρινων ομοιωμάτων είναι να δημιουργούν την αίσθηση της επικαιρότητας μέσα από την επιλογή ζώντων προσώπων, τα οποία συνυπάρχουν με το πάνθεον των ιστορικών διασήμων ή διαβόητων προσωπικοτήτων, από βασιλείς και ηθοποιούς έως κακοποιούς και ποδοσφαιριστές. Το μουσείο της Madame Tussaud στο Βερολίνο είχε έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας το 2008 όταν ένας επισκέπτης διέφυγε την προσοχή των φυλάκων και αποκεφάλισε το κέρινο ομοίωμα του Αδόλφου Χίτλερ. Το ομοίωμα του Χίτλερ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1933, ευθύς μόλις ανέβηκε στην εξουσία, και στήθηκε στο μουσείο του Λονδίνου. Βανδαλίστηκε επανειλημμένως και το 1936 δημιουργήθηκε εξαρχής νέο ομοίωμα. Η τεχνική της κατασκευής κέρινων ομοιωμάτων είναι παμπάλαιη, αλλά η τεχνολογία έχει προσφέρει πολλές λύσεις για την καλύτερη διατήρησή τους. Η λογική είναι ότι επιλέγονται πρόσωπα του προσκηνίου χωρίς ηθική αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή