Οι καλλιτέχνες σχολιάζουν με έργα τους τη βία

Οι καλλιτέχνες σχολιάζουν με έργα τους τη βία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι προβολές και οι εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, που διοργανώνει στην Αθήνα το Caid, Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 24 Οκτωβρίου έως και 1 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Πολυχώρο Caid στου Ρέντη. Στον τελευταίο αυτό χώρο, θα φιλοξενηθεί από τις 30 Οκτωβρίου, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκθέσεις που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, με τίτλο «Βία;», την οποία επιμελείται η Μαρία Μαραγκού.

Οπως δηλώνει ξεκάθαρα και ο τίτλος, οι 30 καλλιτέχνες που συμμετέχουν, στην πλειονότητά τους νέοι, κάνουν ένα σχόλιο πάνω στο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, χαρτογραφώντας το από τη σκοπιά της τέχνης.

«Προετοιμάζω αυτό το αφιέρωμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ζήτησα από τους εικαστικούς να φτιάξουν νέα έργα. Πρόκειται για τη φανερή, την κρυμμένη, τη λανθάνουσα βία, την κοινωνική, την ενδοοικογενειακή, τη βία που ταυτίζεται με τη νεότητα και όχι μόνον» υπογραμμίζει η επιμελήτρια.

Στο μανιφέστο της έκθεσης, κάνει μια πολιτική ανάλυση που συμπεριλαμβάνει ακόμα και τον φόνο του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά αλλά και την απογοήτευση που αισθάνονται οι πολίτες απέναντι στην αδυναμία του κοινοβουλευτισμού και την κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης. Το ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η έκθεση είναι αν, το να εξετάσουμε εις βάθος τη βία, μας κάνει πιο προετοιμασμένους να της αντισταθούμε ή μας μετατρέπει σε παθητικούς θεατές μιας σκληρής καθημερινότητας. Η μη ρεαλιστική προσέγγιση στη βία, η αισθητική της εικονοποίηση μας κάνει να συνηθίζουμε το τέρας ή μας αφυπνίζει;

Τα έργα -ζωγραφική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις αλλά και βίντεο- θα παρουσιαστούν στον χώρο του Caid κοντά στην Πειραιώς που είναι ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκουμε γνωστά ονόματα όπως του Αμερικανού Τζον Μπαλντεσάρι αλλά και πολλών Ελλήνων όπως ο Αγγελος Παπαδημητρίου, η Μαίρη Ζυγούρη, ο Τάσος Βρεττός, ο Θάνος Κυριακίδης, η Μαρία Λοϊζίδου, η Ασπα Στασινοπούλου, ο Πάνος Φαμέλλης κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή