Τυφλός περίπατος στο Badminton

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μην το χάσετε. Δεν θυμάμαι να έχω ξεκινήσει ποτέ με μια τόσο έντονη παραίνεση την παρουσίαση κάποιου θεάματος που έτυχε να παρακολουθήσω.

Αλλά, όσο συγκρατημένος και αν είμαι, με παρασύρει η ένταση αυτού που έζησα το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο Badminton. Ας βαφτίσουμε το «Dialogue in the Dark» ένα «πρωτοποριακό δρώμενο» που γεννήθηκε στο Αμβούργο πριν από 25 χρόνια. Οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν μια ομάδα επισκεπτών σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για περίπου 80 λεπτά, όσο διαρκεί ο περίπατος στο σκοτάδι, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, βασιζόμενοι μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι «γίνονται» τα μάτια τους.

Εφτασα στο Badminton με ελεγχόμενη ταραχή. Το ίδιο και η συνοδός μου. Στον προθάλαμο της εγκατάστασης, όταν μας ζητήθηκε να βγάλουμε τα ρολόγια μας (για να μη φωσφορίζουν στο σκοτάδι), εξομολογηθήκαμε ο ένας στον άλλο το μικρό άγχος που μας διακατείχε. Τη στιγμή που η ευγενική υπάλληλος του θεάτρου μάς προμήθευε με τα λευκά μας μπαστούνια, δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω: η ομάδα «μας» ήταν έτοιμη να βυθιστεί στο σκοτάδι περιμένοντας να τη «σώσει» ο τυφλός «ξεναγός» της.

Μόλις ακούσαμε τη φωνή της «ξεναγού», κάθε άγχος, αγωνία, ένταση γλίστρησαν κάτω από τα πόδια μας. Τόσο καθησυχαστική και φιλική, που κάθε αρνητικό συναίσθημα έδωσε γρήγορα τη θέση του στην περιέργεια και το γέλιο. Με τις οδηγίες της «ξεναγού» μας περιηγηθήκαμε σε έναν σκοτεινό προσομοιωτή της Αθήνας που ξέρουμε. Δεν μπορώ να «μαρτυρήσω» λεπτομέρειες για να μη σας στερήσω το στοιχείο της έκπληξης.

Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας με κάθε βεβαιότητα είναι ότι μέσα σε 80 λεπτά αλλάζει όλη η οπτική σου απέναντι στο θέμα της τυφλότητας, γίνεσαι κοινωνός μιας άλλης πραγματικότητας που δεν είναι «χειρότερη» ή «καλύτερη» από τη δική σου, αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική.

Το «Dialogue in the Dark» άρχισε την περασμένη εβδομάδα και θα «τρέχει» όλον τον χειμώνα. Κατά τη γνώμη μου είναι ιδανικό (αν όχι υποχρεωτικό) για μαθητές (άνω των 8 ετών). Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στην πορεία σας, σκάλες ή αιχμηρά αντικείμενα, τίποτα. Μόνο πολύ γέλιο κι ένας καινούργιος λαμπρός κόσμος γεμάτος σκοτάδι.

​Οι επισκέπτες, για αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρά μέχρι 8 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή