Οι «Κρεμάστρες» επεκτείνονται σε Ψυχικό – Φιλοθέη

Οι «Κρεμάστρες» επεκτείνονται σε Ψυχικό – Φιλοθέη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατασκευασμένες από απλά, χαμηλού κόστους ή ανακυκλώσιμα υλικά, οι «Κρεμάστρες του δημόσιου χώρου» ή αλλιώς «Το σύμβολο της αμοιβαιότητας» λειτουργούν ως τόποι συγκέντρωσης ρούχων, βιβλίων, παιχνιδιών, τροφίμων και άλλων αντικειμένων. Πάνω από έξι μήνες μετά την τοποθέτηση των πρώτων 18 έργων τέχνης σε διάφορα σημεία του Δήμου Κορυδαλλού, οι προσφορές εξακολουθούν να εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Η ανταλλαγή γίνεται ανώνυμα, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει ό,τι δεν χρειάζεται πια και να πάρει ό,τι έχει ανάγκη, όμως οι σχέσεις που χτίζονται μέσα από τη διαδικασία ανταλλαγής, είναι κάθε άλλο παρά απρόσωπες. Φυσικά, «η συμμετοχικότητα είναι αυτό που δίνει ζωή στο όλο εγχείρημα» υπογραμμίζει η εικαστικός, ιστορικός τέχνης και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, Ελένη Πολυχρονάτου, η οποία οραματίζεται μια κοινωνία ισότιμων σχέσεων, βασισμένων όχι στην παροχή ελεημοσύνης, αλλά στην αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, το πρωτότυπο πρότζεκτ κοινωνικής τέχνης επεκτείνεται και στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου θα εγκατασταθούν 12 νέα έργα με την υπογραφή ισάριθμων καλλιτεχνών. Επόμενος σταθμός είναι ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν άλλες 12 ­«Κρεμάστρες» στο προσεχές μέλλον, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την εξάπλωσή τους και σε άλλες περιοχές.

Τρεις ευθείες γραμμές συνδεδεμένες στη μέση συνθέτουν το μοντέλο των «ζωντανών γλυπτών», το οποίο φιλοτέχνησε η κ. Πολυχρονάτου και κλήθηκαν να αναπαράγουν, με τον δικό τους τρόπο, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Αν και διαφέρουν μεταξύ τους, όλα τα έργα περιστρέφονται γύρω από τους άξονες της αισθητικής, της οικολογίας και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Εως τις 18 Νοεμβρίου, οι «Κρεμάστρες», που πρόκειται να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους του Ψυχικού και της Φιλοθέης, εκτίθενται στο Καρύδειο Εικαστικό Κέντρο « (Αριάδνης 13, Φιλοθέη). Από τις 19 Νοεμβρίου θα εγκατασταθούν στα εξής σημεία: Κεντρικό κτίριο Δημαρχείου, Παλαιό Δημαρχείο, ΚΕΠ και Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλοθέης, Παλαιό Δημαρχείο και ΚΕΠ Ψυχικού, Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Α΄ Πλατεία «Blue Bell», Παλαιό Δημαρχείο και Εστία Νέου Ψυχικού, Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο και Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στη νέα φάση του εγχειρήματος, τα έργα υπογράφουν οι Αrtreeteam-Πάνη Σταθοπούλου, Εννιος-Ερως Γιώγος, Τζίμης Ευθυμίου, Σοφία Κουκλάκη, Μάρω Κουρή, Μαρία Μεθυμάκη, Κατερίνα Μητσιάλη, Λίτσα Μουσούλη, Γιάννης Μπρούζος, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου και Δημήτρης Τσιαντζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή