Ατζέντα 30.11-06.12.13

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ

Luciano Βerio

Αφιέρωμα την Κυριακή στον πρωτοπόρο Ιταλό συνθέτη Luciano Berio διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με σολιστικές εκτελέσεις έργων του, προβολές, σεμινάριο, οπτικοακουστική εγκατάσταση και συναυλία μουσικής δωματίου από το σύνολο «Τώρα».

​​​Κυριακή, 1/12 από 11 π.μ., σε όλους τους χώρους της Στέγης.

Ειρήνη Γκόνου

Αξίζει να επισκεφθείτε το παλαιοπωλείο «Μαρτίνος», στην οδό Πινδάρου, για να δείτε την πολύ ιδιαίτερη έκθεση της εικαστικού Ειρήνης Γκόνου με τίτλο «Talismans». Συνύπαρξη υλικών σε μικρά κομψοτεχνήματα.

​​Μαρτίνος, Πινδάρου 24. Εως 14 Δεκεμβρίου.

Αnne Carson

Στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος θα βρίσκεται τη Δευτέρα η Καναδή ποιήτρια, μεταφράστρια και καθηγήτρια κλασικών σπουδών Anne Carson, για να διαβάσει το βραβευμένο έργο της «Αntigonick».

​​Δευτέρα, 2/12, 7 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του DEREE (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή).

ΜΙΕΤ

Γιάννης Ψυχοπαίδης

Εκθεση χαρακτικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο «Το κόκκινο και το μαύρο» διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Παρουσιάζονται έργα φιλοτεχνημένα στο διάστημα 1963 με 2013, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα.

​​Εγκαίνια την Πέμπτη 5/12, 8 μ.μ. Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20). Εως 31/1.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5

Νέες εικαστικές ματιές στον βασιλέα Γεώργιο Α΄

Η συμπλήρωση 100 ετών από τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη είναι η αφορμή για την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον μακροβιότερο μονάρχη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Παρουσιάζεται έως τις 12 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» με τη συμμετοχή 21 σύγχρονων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Με μια πλατιά αισθητική παλέτα, οι εικαστικοί δημιουργοί που συμμετέχουν επιχειρούν προσεγγίσεις πολλαπλών αναγνώσεων σε μια ιστορική μορφή που συνδέθηκε με μείζονα γεγονότα της Ιστορίας μας. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αναστασίου, Εύα Αποστολάτου, Ερμιόνη Αρνίδου, Ειρήνη Βογιατζή, Διονύσης Γαβρίλης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Ιωάννα Καφίδα, Σπύρος Κολυβάς, Δημήτρης Κρέτσης, Ελενα Λακιώτη, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Μαλίκη, Νικόλαος-Νταμόν Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πέτρουλα, Θανάσης Ραχούτης, Αντώνης Σμυρνιός, Νίκος Τριανταφύλλου/ Δημήτρης Γράνης, Αντώνης Τσακίρης.

​​«Καπλανών 5», Μασσαλίας και Καπλανών 5, Αθήνα (τηλ. 210-33.90.946). Εως 12 Δεκεμβρίου. Καθημερινά πλην Δευτέρας.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Γκαλά Οπερας στον Παρνασσό για το Τατόι

Νέο θεσμό εγκαινιάζει τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου στην ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού». Ως ένα γκαλά όπερας με τη συμμετοχή εκλεκτών ερμηνευτών, η συναυλία, που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα μέσα σε έναν ανθοστόλιστο και λαμπρό «Παρνασσό», σκοπό έχει τη συγκέντρωση πόρων που θα ενισχύσουν τη μελέτη αποκατάστασης του Βουτυροκομείου, ενός από τα διατηρητέα κτίσματα του Κτήματος Τατοΐου (σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού). Στη φετινή, εναρκτήρια του θεσμού, εορταστική συναυλία, που περιλαμβάνει άριες από γνωστές όπερες, λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος) και Δημήτρης Γιάκας (πιάνο). Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία (διακεκριμένη ζώνη/4 πρώτες σειρές): 25 ευρώ. Πλατεία (υπόλοιπες σειρές): 15 ευρώ. Εξώστης: 10 ευρώ και 8 ευρώ για ανέργους και φοιτητές. Προπώληση: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-72.34.567, www.ticketservices.gr.

​​«Παρνασσός» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), Δευτέρα, 2/12, ώρα 8.30 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Με οδηγό τα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη

Μια από τις πιο καλοστημένες εκθέσεις της χρονιάς μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Ιδανικές μορφές και αγαπημένες». Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ετους Καβάφη, ο διευθυντής του ΜΚΤ, Νίκος Σταμπολίδης, επιλέγει 27 ποιήματα του Αλεξανδρινού, με πρωταγωνιστές από την ιστορία και τη μυθολογία· και τα εικονογραφεί με αγάλματα και αντικείμενα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, σε ένα αφιέρωμα με εξαιρετική σκηνογραφία. Σε κάθε αίθουσα οι επισκέπτες μετεωρίζονται ανάμεσα στην εικόνα και στον γραπτό λόγο με τρόπο μοναδικό.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τζόναθαν Κόου

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα βρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη (4/12) ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Τζόναθαν Κόου σε μια συνομιλία με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου. Ο Κόου έχει γίνει γνωστός ως ένας συγγραφέας που σατιρίζει τη βρετανική κοινωνία και τις πολιτικές ηγεσίες της, από την πάλη των τάξεων στα ’70ς, στα ταραχώδη ’80ς της Θάτσερ και τα χρόνια διακυβέρνησης του Τόνι Μπλερ.

​​Τετάρτη, 4/12, 7 μ.μ., Στέγη

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Dave Βrubeck

Ενα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη της τζαζ Dave Brubeck ακριβώς ένα χρόνο από τον θάνατό του παρουσιάζουν την ερχόμενη Πέμπτη (5/12) στο Ιδρυμα Θεοχαράκη οι πιανίστες Εφη Αγραφιώτη και Γιώργος Κοντραφούρης. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα του Μπρούμπεκ.

​​Πέμπτη, 5/12, 8.30 μ.μ., Ιδρυμα Θεοχαράκη.

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κyklos Εnsemble

Ξεκινάει αύριο στο Ωδείο Αθηνών η μουσικοθεατρική παράσταση «Η ιστορία του στρατιώτη» με τη συμμετοχή του Kyklos Ensemble και της θεατρικής ομάδας Ω2. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την «Ιστορία του στρατιώτη» των Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σαρλ Φερντινάντ Ραμίζ, σε σκηνοθεσία των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Κώστα Κουνέλλα. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

​​1-10/12, Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 9 μ.μ.

ΧΟΡΟΣ

Χιονάτη στο «Παλλάς»

Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου έρχεται στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις του έργου «Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι» στις 5, 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Παλλάς».

Το λιμπρέττο, βασισμένο στο γνωστό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ είναι των Witold Borkovsky και Stanislav Petrovsky, η χορογραφία του Genrikh Μayorov.

​​5-8/12,«Παλλάς», Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-32.13.100.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή