Arts & Crafts, δεύτερη χρονιά στο «Φουγάρο»

Arts & Crafts, δεύτερη χρονιά στο «Φουγάρο»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Ναύπλιο απέκτησε ένα «χώρο ζωής». Η παλιά κονσερβοποιία «Ανθός» μετατράπηκε σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εστιατόριο και καφέ, καθώς και εργαστήρια δημιουργικών απασχολήσεων για μικρούς και μεγάλους. Κινητήριος δύναμη για την αναγέννηση του «Ανθού», που ονομάστηκε «Φουγάρο» για να θυμίζει τη βιομηχανική του καταγωγή, είναι η Φλωρίκα Κυριακοπούλου.

Χωρίς να κατάγεται από το Ναύπλιο, ανέπτυξε μια σχέση αγάπης με την πόλη, μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς της. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να αγοράσει τα ερείπια του «Ανθού» και να τους δώσει νέα πνοή, θέλοντας να συσπειρώσει τους ανήσυχους και δημιουργικούς κατοίκους του Ναυπλίου, που αξίωναν περισσότερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους.

Το αξιοθαύμαστο δεν είναι ότι κάλυψε το τεράστιο οικονομικό κόστος από τη δική της τσέπη (χωρίς απολύτως καμιά κρατική βοήθεια), αλλά ότι επέβλεψε μόνη της μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια της μετατροπής ενός ερειπιώνα σε καλαίσθητο πολιτιστικό χώρο: από τα βιβλία που θα υπάρχουν στο καφέ ώς τα φυτά στο προαύλιο. Ακόμα και σήμερα, θα τη δείτε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι όλα φιλόξενα, ζεστά, λειτουργικά, με προσωπική άποψη και μεγάλη έγνοια.

Ενας τέτοιος χώρος δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενεί και ξεχωριστές εκθέσεις. Ετσι, πέρυσι άνοιξε τις πόρτες του με ένα ενδιαφέρον φεστιβάλ Arts & Crafts, καθώς η ιδρύτρια του «Φουγάρου» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη χειροτεχνική διάσταση της τέχνης.

Φέτος διοργανώνεται το 2ο φεστιβάλ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και τεχνητών από πολλά διαφορετικά πεδία.

Παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τους ανθρώπους και τα έργα τους που αντιστέκονται πεισματικά στις τυποποιημένες λύσεις της βιομηχανικής παραγωγής, διατηρώντας μέχρι σήμερα τη μαστοριά του παρελθόντος. Η έκθεση λειτουργεί ως βήμα για τους σημερινούς συνεχιστές παραδοσιακών επαγγελμάτων – ξυλουργούς, κεραμίστες, υαλουργούς, υφαντές και χρυσοχόους, τους οποίους εντόπισε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ο δραστήριος επιμελητής των εκθέσεων του «Φουγάρου», Δημήτρης Ξανθούλης.

Το φετινό αφιέρωμα εστιάζει και πάλι στην αμεσότητα της χειρωνακτικής – χειροτεχνικής δημιουργίας μέσα από έξι θεματικές: το χαρτί, τα κεραμικά, την ανακύκλωση, το μέταλλο, το κόσμημα και το ξύλο.

Μετά έναν ολόκληρο χρόνο και αμέτρητες επισκέψεις σε εργαστήρια, επελέγησαν 54 δημιουργοί, από διαφορετικές γενιές, τόπους και αφετηρίες:

Από την 87χρονη κεραμογράφο Σοφία Αργυροπούλου μέχρι την 26χρονη σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελενα Κουγιανού· από τον Μεχμέτ Ντελί, συνταξιούχο φαναρτζή από τη Θράκη, ο οποίος μας εισάγει στο φανταστικό του ζωικό βασίλειο από γαλβανιζέ χρωματισμένη λαμαρίνα, μέχρι τα έργα που έχουν φτιάξει οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, και την κολεκτίβα FAT CUT που ανακυκλώνει υλικά από σκουπίδια, ενεργοποιώντας άτομα από το περιθώριο της «παραγωγής» (άστεγους, μετανάστες, απολυμένους κ.ά.), κατασκευάζοντας ευφάνταστα χρηστικά αντικείμενα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιανουαρίου 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή