Παραστάσεις με γαλλικό άρωμα στο Εθνικό

Παραστάσεις με γαλλικό άρωμα στο Εθνικό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα του στο γαλλικό θέατρο, σύγχρονο και κλασικό, στρέφει φέτος το Εθνικό Θέατρο, αφού στο ρεπορτόριο της χρονιάς που ήδη άρχισε έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν τέσσερα θεατρικά έργα, από τα ωραιότερα του γαλλικού θεάτρου.

Την αρχή κάνει στις 7 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, ο «Φιλάργυρος» του Μολιέρου, και αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο τυραννικός Αρπαγκόν θα ξαναζωντανέψει στη σκηνή του Εθνικού (οι δύο προηγούμενες ήταν το 1941 σε σκηνοθεσία Δ. Ροντήρη και το 1959 σε σκηνοθεσία Κ. Μιχαηλίδη, με τον Χριστόφορο Νέζερ στον ρόλο του Αρπαγκόν). Αυτή τη φορά, ο καλός κωμικός Γιάννης Μπέζος επωμίζεται όχι μόνο την ερμηνεία αυτού του ανθρώπου που φοβάται διαρκώς ότι θα του κλέψουν τα χρήματα, αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Είναι από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα έργα του Μολιέρου, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1668. Ο Γιάννης Μπέζος το τοποθετεί τώρα, στη δεκαετία του ’60, αφού πιστεύει ότι «τα μεγάλα έργα δεν έχουν εποχές. Τα έχει “χαϊδέψει” ο χρόνος και τα έχουμε στην καρδιά μας». Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας. Παίζουν, επίσης, οι Κων. Γαβαλάς, Παν. Κατσώλης, Κ. Κοράκης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Αγγ. Μπούρας, Κωντ. Νταντάμη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Ντένια Στασινοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Μιχ. Τιτόπουλος, Γιωργής Τσουρής.

Στις αρχές της άνοιξης του 2014 θα παρουσιαστεί, επίσης για τρίτη φορά στο Εθνικό, «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιροντού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με την Αννα Παναγιωτοπούλου στον ρόλο της Ορελί, της ανεπιτήδευτης, ρομαντικής και αλαφροΐσκιωτης γυναίκας που επιχειρεί να αντισταθεί σε μια ομάδα κυνικών επιχειρηματιών και στην εξουσία του χρήματος. Το ιστορικό της παράστασης στο Εθνικό ξεκινάει το 1966, όταν ανέβηκε σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της Ορελί και συνεχίστηκε το 2003, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου.

Για πρώτη φορά

Τέλη Απριλίου έχει σειρά η πολύ φιλόδοξη φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που έχει τίτλο «Ρόλος Μεφίστο» και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό, στη σκηνή Κοτοπούλη-ΡΕΞ. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στο «Μεφίστο» του Κλάους Μαν σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το έργο εκτυλίσσεται την περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία του Μεσοπολέμου και δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Ενας από τους ηθοποιούς τους θιάσου, με στόχο τη δόξα, θα επιλέξει να συμμαχήσει με τον «διάβολο». Στην παράσταση θα πάρουν μέρος οι Θάνος Τοκάκης, Νίκος Ψαρράς, Μηνάς Χατζησάββας, Μαρία Ζορμπά, Μαρίνα Ασλάνογλου, Θέμις Πάνου, Υβόννη Μαλτέζου κ.ά.

Η «γαλλική σεζόν» στο Εθνικό θα κλείσει στα τέλη της άνοιξης, στη Νέα Σκηνή, με το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές «Δυτική αποβάθρα» σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, σε πρώτη παρουσίαση στο Εθνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή